Amânarea amânării în Centru

De Cristina Ghilea
17Comentarii
Amânarea amânării în Centru
Termenul pentru reintroducerea tramvaiului prin Piaţa Unirii s-a decalat până la vară, deocamdată.

16 mai este termenul de finalizare al noii linii de tramvai din Piaţa Unirii şi strada Independenţei, asumat prin contractul dintre OTL SA şi constructor. Termenul a ajuns la stadiul de deziderat irealizabil la scurt timp după începerea lucrării, când a devenit clar pentru executivul local şi pentru conducerea societăţii că lucrările de pe Independenţei nu vor evolua în ritmul necesar pentru a termina în 16 mai. Încă de la început, managerul OTL SA a anunţat de la începutul anului că un termen optimist până la care s-ar putea relua traficul pe calea ferată în Centru este undeva între 16 iunie – 1 iulie. „Nici acest termen nu se va putea ţine. Sper să nu ne apuce luna septembrie în lucru. Din momentul în care Compania de Apă termină lucrarea de pe Independenţei – Parc 1 Decembrie, constructorul are la dispoziţie 54 de zile să monteze şina”, spune managerul OTL SA, Csuzi Istvan. „Nu am curaj să fac o nouă presupunere”, mai zice el, referindu-se la terminarea lucrării. E de aşteptat, totuşi, ca amplasamentul să fie preluat până la finele lui august.

În pierdere

Pe porţiunea de şantier Inependenţei – Parc 1 Decembrie lucrează, acum, constructorii Companiei de Apă Oradea, la înlocuirea reţelei de canalizare. „Am predat către CAO amplasamentul şi nu putem lucra lângă ei din motivetehnologice. Săpătura lor este la o adâncime de cinci metri şi ar apărea riscul de surpare dacă am săpa lână ei”, spune managerul OTL.

Canalizarea de pe strada Independenţei are o vârstă de aproximativ 50 de ani. Cu ocazia deranjului masiv din zona centrală, executivul a decis să ceară şi înlocuirea acesteia, minimizând astfel debandada.

Managerul OTL spune că traficul dat peste cap în oraş are efecte negative şi în bugetul societăţii de transport în comun. Din cauza anulării temporare a liniei de tramvai din Centru, OTL a pierdut clienţi plătitori de abonament lunar. În plus, cursele cu autobuzele sunt mult mai costisitoare decât cele cu tramvaiul. Comparând încasăruile din acest an cu cele din 2014, mangerul spune că sumele au scăzut cu valori cuprinse între 7 şi 10%.

Fregmente de sculptură medievală

Managerul OTL zice că se aşteaptă ca lucrarea din Centru să fie frânată şi de descoperirile care au rezultat în urma săpăturilor la mare adâncime, de pe strada Independenţei, în urmă cu trei săptămâni. „S-au găsit nişte fragmente scuplturale medievale, foarte probabil provenind de la o biserică medievală. Nu se ştie dacă sunt în poziţie principală – sunt chiar pe locul fostei biserici, sau sunt în poziţie secundară – fragmente din biserică să fi fost refolosite la construirea zidurilor de incintă ale oraşului”, spune Emodi Tamas, arhitect specializat în momumente istorice. Acesta apreciază că acolo se impun cercetări arheologice de control care, însă, nu ar dura mai mult de o săptămână, deci nu ar întârzia semnificativ lucrarea.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor