Hoţul strigă „Hoţii!”

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
9Comentarii
Liderul Chiş ia bani de la oameni fără voia lor
Liderul Chiş ia bani de la oameni fără voia lor
Un control comandat de liderul naţional al Federaţiei Ambulanţa va fi executat în această săptămână.

E deja în popor vehiculată ideea că nu poţi face ilegalităţi uriaşe decât dacă ai un spate puternic. Se pare că este şi cazul liderului naţional al Federaţiei Ambulanţa, ambulanţierul Gheorghe Chiş. Acesta, spre surprinderea jurnaliştilor pe care i-a chemat zilele trecute la o conferinţă de presă, a anunţat că a chemat special Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii cu target direct – de a-l demite pe managerul Ambulanţei Bihor, Gheorghe Pintea,

La respective conferinţă de presă, Chiş nu a reuşit să răspundă deloc întrebărilor adresate de către ziarişti şi i-a jignit în repetate rânduri. A trimis jigniri şi acuze inlcusiv actualei conduceri a Ambulanţei Bihor, mai exact managerului Gheorghe Pintea, pe care îl învinuieşte că a dat în judecată angajaţii pentru a recupera din veniturile date ilegal anii trecuţi.

Culmea este că venituri în plus au primit angajaţii pe vremea fostei conduceri, când dr. Daniela Petrişor, apropiată a liderului Chiş, conducea Ambulanţa.

Supărarea lui Chiş vine de fapt după ce managerul Gheorghe Pintea, foarte îndrăgit de angajaţi pentru lucrurile bune pe care le-a făcut de un an de când conduce Ambulanţa, a dat în vileag infracţiunile comise de Chiş în cârdăşie cu dr. Petrişor.

„Vă dau afară!”

Foarte mulţi angajaţi din SAJ Bihor spun că sunt terorizaţi de Chiş, care îi sperie că îi dă afară din serviciu. Informaţia e întărită de o alta potrivit căreia unii angajati nu ar fi primit tichete de masă fiindcă s-au contrazis cu Chiş.

Una peste alta, liderul naţional e cercetat penal acum pentru o serie de infracţiuni grave comise pe vremea când dr. Petrişor conducea Ambulanţa Bihor, de la achiziţii dubioase, la construcţia clădirii unde e sediul Ambulanţei – imobil care se degradează deja, iar acte din interior au putrezit fiindcă în interior plouă.

Cine îi ţine spatele?

Se ştie că nu prea poţi conduce o instituţie sau chiar o organizaţie sindicală uriaşă (pe plan naţional) dacă nu eşti sprijinit politic sau pe baza unor relaţii ce au ca scop furtul de bani din buzunarul public. Se pare că liderul naţional ar fi avut încă săptămâna trecută suport la Ministerul Sănătăţii, din moment ce a cerut control al Corpului MS şi că, prin ordin de ministru, de azi, 25 iulie a.c., timp de o săptămână, trei oameni din Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, vor veni să verifice Ambulanţa Bihor şi, culmea, legalitatea punerii în funcţie a managerului Pintea (deşi numirile interimare se fac, de regulă) tot de către Ministerul Sănătăţii, potrivit surselor JB).

Potrivit mai multor surse, liderul naţional s-ar fi înţeles cu unul dintre cei trei “controlori” să îşi fixeze ca target găsirea unor nereguli suficiente ca apoi să ceară demisia managerului Pintea. Iar ulterior să influenţeze punerea în funcţie a unui manager care să îi accepte comiterea de ilegalităţi în continuare. De pildă, luarea de bani de la nesindicalişti. Preţ de câţiva ani, liderul naţional a îndrăznit să ia bani de la nesindicalişti, pe motiv că este o clauză în contractul colectiv de muncă care specifică acest drept pentru negocierea contractului colectiv de muncă. Doar că, se pare că banii au fost luaţi, illegal, fără acordul nesindicaliştilor, prin contabilitate, cu aprobarea apropiatei dr. Petrisor, pe atunci manager. Banii strânşi de la nesindicalişti ar fi fost viraţi în cont separat, fără a se şti cum au fost cheltuiţi.

Şi-a scos „motivare”, dar bani a luat Şi-a scos „motivare”, dar bani a luat ©

De altfel, liderul Chiş a refuzat să facă publică situaţia financiară referitoare la banii adunaţi chiar de la sindicalişti. Un calcul minim indică faptul că, dacă dintre cei circa 11.000 de angajaţi la serviciile judeţene de ambulanţă din ţară, doar 6.000 ar fi sindicalişti cotizanţi cu 1 – 2%, Chiş ar aduna anual circa 700.000 euro. La care se adaugă banii, nu se ştie câţi, luaţi forţat de la nesindicalişti. La care se adaugă salariul lui pe munca nemuncită de la SAJ Bihor – ca ambulanţier pe maşina de urgenţă maximă, unde are cel mai mare spor – aproape 90%, spun surse JB. La care se poate adăuga un salariu pe federaţie, la fel, nu se ştie cât. Oficial, Chiş ia lunar 1.000 lei lunar de la sindicat – nu se ştie clar de la care organiyaţie – judeţeană sau naţională, plus peste 3.000 lei lunar de la serviciu, unde se prezintă din Paşti în Crăciun, spun surse JB. De altfel, cum JB a mai precizat, pe vremea când dr. Petrişor conducea ca manager Ambulanţa Bihor, Chiş nu a fost nici măcar programat să meargă în teren, adică să îşi facă meseria, nefigurând nici măcar pe graficele lunare, cu atât mai mult pe fişele de solicitări şi cele de transport. Sub umbrela unui act adiţional, care îi permite să desfăşoare activităţi tehnice, adică să ducă şi să aducă maşinile din service, Chiş ar fi fost la lucru doar 16 zile în ultimii cinci ani, dar ar fi luat anual peste 30.000 lei salariu de la Ambulanţa Bihor.

Managerul, îndrăgit

Managerul arătat cu degetul de Chiş, a prins mare simpatie printre angajaţi. Vine zilnic primul la serviciu (la ora 6.30) şi se ocupă îndeaproape de binele oamenilor. Uman din fire, Pintea a fost asemănat de către mulţi angajaţi cu fostul manager, dr. Tiberiu Bondar – şi acesta “executat” fiindcă nu a acceptat manevre ilegale în instituţia pe care a condus-o, dar nici nu şi-a luat carnet de partid pentru a putea rămâne la şefia SAJ Bihor.

Din mai anul trecut, de când a preluat conducerea SAJ Bihor, Pintea a reuşit să facă în primul rând curăţenie, a descoperit ilegalităţile, a investit, a amenajat şi dotat SAJ Bihor creându-se sub conducerea lui chiar şi un sistem de voluntariat. În octombrie anul trecut, adică cu mult înainte de Colectiv, a început prima tură de voluntari să învete să acorde primul ajutor. În primăvara acestui an, nu mai puţin de 300 de oameni s-au înghesuit să urmeze acest curs de voluntari. Au fost aleşi, după test, 120 de oameni, iar la finalul cursului, plin de informaţii teoretice, practice şi teste, au rămas aproape 90. Acum, cu un efectiv total de circa 120 de voluntari activi, SAJ Bihor nu va fi luat pe nepregătite în caz că ar apărea o situaţie mai specială, chiar gen Colectiv. Şi până atunci, voluntarii ajută cadrele medicale în acordarea de prim ajutor, oamenii fiind beneficiarii direcţi. În plus, managerul Pintea şi cadrele medicale de la Ambulanţa Bihor, oferă în masa cursuri primare de prim ajutor, dorind să propage în populaţia Bihorului simţul civic şi de ajutorare a semenilor.

Nu figurează nici măcar că ar fi vrut să lucreze Nu figurează nici măcar că ar fi vrut să lucreze ©

Penalii conduc?

E déjà-vu că în România poţi să ajungi primar chiar şi din spatele gratiilor, astfel încât faptul că liderul naţional Gheorghe Chiş ar putea să îşi facă mai departe ilegalităţile, dacă va fi lăsat, adică cei trei membri ai Corpului de Control vor face exact ce a spus Chiş, fără a ţine seama că el însuşi e cercetat penal.

Însă jocurile lui Chiş ar putea fi dejucate dacă procurorii şi poliţiştii vor reuşi rapid să se convingă de gravele ilegalităţi pe care chiar controlul de audit din SAJ Bihor le-a semnalat deja. Asa încât, oamenii de la MS (cu care Chiş s-a lăudat la conferinţa de presă că îi va aduce ca să-l dea afară pe managerul Pintea) s-ar putea să dea nas în nas cu procurorii şi poliţiştii şi să se lepede de Chiş făcând rapid cale întoarsă.

La minister şi Guvern

Jurnal bihorean şi Bihor Online a trimis la Ministerul Sănătăţii şi la Guvernul României cerere de furnizare urgentă a unor informaţii legate de modul în care liderul naţional a înţeles să conducă sindicatul cerând bani ilegal, dar şi de alte nelegiuri comise, prezentate în JB şi pe www.bihon.ro, din dosarul aflat pe rol la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Spicuim din întrebările adresate MS: „Aveţi cunoştinţă de faptul că liderul naţional Federaţia Ambulanţa, Gheorghe Chiş, este cercetat penal pentru mai multe infracţiuni grave? Aveţi cunoştinţă de faptul că majoritatea angajaţilor de la Ambulanţa Oradea şi Bihor se tem de el la propriu fiindcă îi ameninţă că îi dă afară? Că unora nu le-a acordat nici tichete de masa după ce au îndrăznit să îl contrazică!? Cum e posibil? – cu ajutorul fostului director medical, dr. Daniela Petrişor – pe care tocmai l-aţi demis. Şi că, din această pricină, simţindu-se vizat, dl Chiş ameninţă angajaţii? Aveţi cunoştinţă de faptul că acelaşi dl Chis ar fi luat bani de la nesindicalişti ani de zile şi i-ar fi virat în cont secret, pe nume personal şi al fostului manager, după cum chiar el a recunoscut la conferinţa de presă, refuzând să dea detalii? Că a luat bani chiar şi de la oameni pe care dânsul i-a dat afară fiindca şi-au spus punctul de vedere care nu i-a convenit? Că Federaţia Ambulanţa nu ar fi fost controlată de comisia de cenzori? Aveţi cunoştinţă că acest dl Chis a anunţat săptămâna trecută, în aceeaşi conferinţă de presă, că – va aduce – Corpul de Control al MS – special ca să-l demită pe managerul Gheorghe Pintea, dând impresia că are o funcţie suficient de mare încât să influenţeze, pe nedrept, demiterea managerului? Ştiţi că de azi, o echipă formată din trei oameni de la MS vin, aşa cum a dictat liderul naţional, în control, se pare cu target, având ca sarcină găsirea sau inventarea unor nereguli pentru demiterea managerului?9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor