Amenzi pentru jucării neconforme

De Dan Birta
Giani Bura
Giani Bura
25 de comercianţi de jucării au fost amendaţi de Protecţia Consumatorilor.

La nu mai puţin de 95.000 de lei se ridică amenzile aplicate de Protecţia Consumatorilor comercianţilor de jucării. Amenzile au fost aplicate în urma unor controale tematice premergătoare Zilei copilului. „Conform tematicilor de contraol ale ANPC, în perioada 14.05-27.05.2014, comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute atât direct cât şi online. Au fost controlaţi 27 operatori economici, fiind constatate abateri la 25 dintre aceştia şi au fost încheiate 25de procese verbale de constatare a contravenţiei”, ne-a declarat Giani Bura, comisar şef adjunct la CJPC Bihor.

Amenzile se ridică la 95.000 de lei, iar din totalul de jucării, în valoare de 141.543 lei verificate, au fost oprite temporar de la comercializare jucării în valoare de 92.145 de lei.

Deficienţe şi sfaturi

Principalele deficienţe constatate au fost: lipsa datelor de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului jucăriei; lipsa traducerii elementelor de identificare şi caracterizare ale jucăriilor; lipsa avertismentelor privind supravegherea de către un adult în timpul utilizării jucăriei, a instrucţiunilor de utilizare, montaj, etc, a celorlalte atenţionări specifice de la caz la caz şi neafişarea în mod vizibil, lizibil, uşor de citit, fără echivoc, a preţurilor de vânzare.

„Sfătuim parinţii ca atunci când se decid să cumpere o jucărie să o facă dintr-un magazin specializat şi să urmărească: vârsta recomandată de producător pentru utilizator; prezenţa avertismentelor privind părţile mici, avertismentele specifice jucăriilor care conţin magneţi, avertismente şi informaţii specifice pentru jucăriile care conţin baterii, instrucţiuni de utilizare. Păstrarea bonului de vânzare este obligatorie atât pentru solicitări în cadrul perioadei de garanţie cât şi pentru depunerea unei eventuale reclamaţii”, a precizat Giani Bura.

CJPC Bihor mai recomandă ca la achiziţionarea jucăriilor să se verifice cu atenţie jucăria şi să se refuze jucăriile care prezintă muchii tăioase, vârfuri ascuţite, ale căror accesorii, păr sau puf se smulg cu uşurinţă, toate acestea putând duce la rănirea copilului. În astfel de cazuri, consumatorii sunt rugaţi să anunţe CJPC Bihor.

Pentru siguranţa copiilor, aceştia nu trebuie lăsaţi să se joace nesupravegheaţi, mai ales cu jucării destinate pentru alte categorii de vârstă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !