Amintesc de cardul obligatoriu din 1 mai

De Otilia Șandor
1Comentariu
Amintesc de cardul obligatoriu din 1 mai
Utilizarea cardului de asigurat este obligatorie începând cu 1 mai 2015.


Bihorenilor li se reaminteşte iar de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor faptul că din 1 mai, serviciile medicale din fondul asigurărilor de sănătate se oferă doar pe baza cardului de asigurat: „În baza prevederilor HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 şi cele ale HG nr. 900/2012, utilizarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie începând cu data de 1 mai 2015, iar validarea serviciilor medicale, inclusiv cele spitaliceşti se va efectua numai prin prezentarea cardului sau a adeverinţei de asigurat”.

Sancţiuni pentru furnizori

Dacă la 1 mai 2015 o unitate medicală nu va avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinţă, are obligaţia de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienţii care se prezintă cu card sau o adeverinţă de asigurat validă, transmite directorul DSP Bihor. Dr Daniela Rahotă. Ea atenţionează că „în cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă, din culpa unităţii spitaliceşti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii”. Din acest motiv, şefii unităţilor medicale sunt informaţi iar că trebuie să aibă deplin funcţional, la data de 1 mai 2015, sistemul informaţional de validare a serviciilor medicale prin card sau adeverinţă de asigurat.

Activarea înainte

Dacă până acum se sugera să nu aglomereze cabinetele medicilor de familie doar pentru activarea cardului ci asiguraţii să meargă pentru activarea acestuia doar atunci când au nevoie de consultaţie, acum, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu recomandă efectuarea acestei operaţiuni înainte de 1 mai a.c.: „Recomandăm cetăţenilor care beneficiază de servicii medicale să solicite activarea cardului de asigurat chiar înaintea datei de 1 mai 2015, iar după această dată, în momentul în care doresc să beneficieze de servicii medicale, reamintim că este obligatoriu să aibă asupra lor card sau adeverinţă de asigurat”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor