Angajaţii, protejaţi împotriva căldurii

Angajaţii, protejaţi împotriva căldurii
ORADEA – Vin căldurile de peste 30 de °C. Firmele trebuie să asigure condiţii adecvate angajaţilor, pentru ca aceştia să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii optime.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor vor fi, în perioada următoare, cu ochii pe angajatori.

„Avem în vedere efectuarea de controale la firmele care lucrează la temperaturi ridicate, pentru a vedea dacă respectă prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 99/2000”, ne-a declarat Gabriel Haragoş, şeful Departamentului Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM) de la ITM Bihor.

Obligaţii

În perioadele cu temperaturi ridicate exterme, angajatorii trebuie să asigure o serie de măsuri minimale pentru angajaţi. Măsurile sunt orientate în două direcţii: ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate.

„Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, intensitatea şi ritmul activităţilor fizice trebuie reduse. Efortul dinamic trebuie alternat cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite cu curenţi de aer”, a precizat Gabriel Haragoş.

De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii trebuie să asigure 2-4 litri de apă minerală pe schimb/persoană şi echipament individual de protecţie.

La temperaturi de peste 37 °C ziua de lucru va fi redusă, iar perioada de lucru eşalonată: până la ora 11:00 şi după ora 17:00. „În cazul nerespectării acestor prevederi legale, se vor aplica sancţiuni care sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei”, a încheiat şeful Departamentului SSM.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !