Angajatorii, stimulati sa încadreze absolventi

De Simona Albinaru
Angajatorii, stimulati sa încadreze absolventi
Conform legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ promoţia 2012 sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi.

În plus aceştia primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii, de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal şi de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior. „La această dată valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei”, a precizat Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor.

Ajutaţi

De aceeaşi subvenţie beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap dar primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni.

„O condiţie esenţială impusă de lege este ca raporturile de muncă cu aceşti angajaţi să se menţină pe o perioadă de 3 ani”, a concluzionat Maricica Juca.

Mai mult, legea acordă un ajutor financiar angajatorilor care mențin în activitate absolvenții mai mult de trei ani şi primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane.

Conform statisticilor AJOFM Bihor, până în prezent au fost încadraţi în muncă 9 absolvenţi promoţia 2012.

Şomaj

Tinerii absolvenţi pot beneficia şi de ajutor de şomaj. Conform art. 17 alin. 2 din Legea 76/2002 modificată şi completată, sunt asimilaţi şomerilor şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minim 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

După înregistrarea tinerilor absolvenţi atât din învăţământul preuniversitar cât şi cel universitar, în baza de date a AJOFM, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, aceştia vor beneficia gratuit de informare, orientare şi consiliere profesională în vederea găsirii unui loc de muncă, medierea între cererea şi oferta pe piaţa muncii, programe de formare profesională în meserii solicitate pe piaţa muncii, mobilitatea forţei de muncă în România sau în UE şi stabilirea şi plata, potrivit legii, a drepturilor de protecţie socială.

La angajare, absolventul poate beneficia de o primă de încadrare în sumă de 500 lei.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !