Aniversare germana la Caritas Catolica

De Cristian Horgoș
Oaspeţii germani s-au simţit şi miercuri, ca acasă, la Caritas Catolica Oradea
Oaspeţii germani s-au simţit şi miercuri, ca acasă, la Caritas Catolica Oradea
Caritas Catolica a anivesat miercuri al 75-lea transport umanitar al organizaţiei partenere din Germania.

Un eveniment de suflet a animat miercuri Asociaţia Caritas Catolica Oradea, care a salutat al 75-lea transport umanitar al organizaţiei „Freundeskreis Villingen- Schwenningen (FVS) Oradea”- destinat diferitelor organizaţii şi instituţii din România.

În deschidere, amintind că suntem sub semnul Octavei Pascale, episcopul romano-catolic de Oradea, P.S. Böcskei László a mulţumit oaspeţilor germani pentru „angajamentele constante şi pilda de trăire a solidarităţii şi a iubiri cristice între oameni, spre ajutorarea bolnavilor, sărmanilor şi a celor părăsiţi de familie”.

Episcopul a arătat că fără ajutorul german multe nu s-ar realiza ori s-ar realiza mai greu.

„Încercăm să ne îndeplinim chemarea care e misiunea fiecărui creştin. Nu dorim să contabilizăm tot ajutorul primit. Important e că s-au lăsat animaţi de pornirea interioară de a alina pe cei în nevoie. Vom încerca să facem faţă provocărilor zilelor de azi. Să nu ne lăsăm descurajaţi ci să dăm mână cu mână pentru cei neajutoraţi”, a mai îndemnat episcopul Böcskei.

Două minuni

Apoi, Irmgard Rösch preşedinta organizaţiei FVS Oradea a depănat amintiri din primii ani de transport a ajutoarelor, când trebuiau „să îmbuneze” vameşii pentru a trece graniţa. Doamna Irmgard Rösch a pomenit şi „două minuni mai mici”, prilejuite de activitatea umanitară.

Astfel, când medicii de la un Spital din Braşov le-au spus că au nevoie de 20.000 de euro pentru aparatură medicală, asociaţia germană a recunoscut că nu are de unde să strângă aceşti bani. „Însă la doar două zile am primit o donaţie anonimă de fix 20.000 de euro de la un câştigător de premiu Loto dintr-un oraş german vecin”, a amintit Irmgard Rösch. La fel de minunată întâmplare s-a legat de o autospecială de salvare necesară unui alt spital. „Deşi evaluatorul era un prieten de-al nostru, a trebuit să evalueze Ambulanţa disponibilă din partea Crucii Roşii din Germania la circa 40.000 de mărci. Însă după trei zile Ambulanţa a fost şifonată într-un accident şi am putut-o cumpăra cu 500 de mărci iar o firmă ne-a reparat-o gratuit şi Ambulanţa respectivă e folosită şi azi în România”, a explicat doamna Rösch, observând şi că niciun camion din cele 75 de convoaie umanitare nu a suferit vreo tamponare în decursul a 24 de ani.

Au mai exprimat gânduri şi amintiri doamna Helene Vodă, preşedintele Forumului Democrat German din Oradea, dr. Kecskeméti Ştefan membru fondator al FVS Oradea precum şi pr. Rajna József, director Caritas Catolica Oradea.

Legaţi de 22 de ani

„În urmă cu 22 de ani s-a format legătura între organizaţia din Germania, legătură care a evoluat într-una roditoare pentru ambele părţi. În cursul acestor ani, am fost martori a realizărilor, faptelor de bunăvoinţă cum sunt sprijinul oferit pentru a înfiinţa policlinica, alimentarea constantă cu medicamente a farmaciei noastre, sprijinul cantinei sociale, internatului, căminului de bătrâni «Sf. Martin», centrului de îngrijire la domiciliu. Totodată, i-au venit mereu în ajutorul celor nevoiaşi cu îmbrăcăminte şi mobilier. Prin urmare, Caritas Catolica a reuşit să îşi dobândească o poziţie semnificativă în domeniul serviciilor sociale. Asociaţia noastră a primit foarte multe donaţii şi ajutoare. Prin aceste ajutoare, am încercat să ne canalizăm eforturile spre a împlini sarcina primită de la Isus”, a spus preotul Rajna.

Acesta a mulţumit personal cât şi din partea Caritas Catolica, a beneficiarilor şi a fostului episcop diecezan Tempfli Jozsef.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !