Anveloparea termică, „faza Averescu”

De Cristina Ghilea
2Comentarii
Anveloparea termică, „faza Averescu”
A fost atacat al doilea pachet de blocuri care se reabilitează termic pe finanţare europeană.


Patru blocuri de pe Averescu, toate în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 10, se află în diverse faze ale reabilitării termice, în contul unui proiect finanţat european în proporţie de 60%. Diferenţa de 40% se împarte egal între bugetul oraşului şi beneficiarii direcţi.

Lucrările sunt executate de firma bucureşteană Romco System SRL, care şi-a adjudecat licitaţia la 78,23% din valoarea estimată a contractului de finanţare. Valoarea totală a contractului este de 2.116.797 lei, iar executarea lucrărilor se va finaliza până în iunie 2015. Pretenţia finanţatorului este ca, în urma reablitării termice, să se realizeze reducerea consumurilor energetice cu cel puţin 40%.

Costuri diferite

Plăţile care revin fiecărui proprietar se calculează în funcţie de suprafaţa locuinţei dar şi de lucrările necesare. Plătesc mai puţin cei care şi-au închis balcoanele şi cei care şi-au schimbat deja tâmplăria. În cazul unuia dintre blocurile de pe Averescu, aceste costuri se situează între un minim de peste 2.700 de lei şi un maxim de 4.200 lei. Cei mai mulţi proprietari au de plătit în jur de 3.000 de lei, sumă ce se achită în trei rate, până la finalul lucrării.

Proiectul acoperă izolarea faţadelor cu polistiren de 15 centimetri, schimbarea instalaţiilor interioare de alimentare cu căldură din subsolul blocurilor, placarea planşeelor de la parter, a plafoanelor de la ultimul etaj şi a soclului blocului. „Pe fiecare calorifer se va monta, dacă proprietarul doreşte, un robinet cu cap termostatat, pentru reglajul temperaturilor interioare”, zice vicele Mircea Mălan. Închiderea balcoanelor este obligatorie pentru că, spun experţii, acestea sunt surse pentru unele dintre cele mai mari pierderi de căldură dintr-un imobil.

Gavril Maghiar, reprezentantul asociaţiei de proprietari, s-a declarat bucuros că a apucat să vadă rezultatul concret al unei epuizante munci birocratice, de colectare de documente pentru dosarele depuse la Primărie. Zice că mai are în asociaţie un bloc izolat termic pe banii proprietarilor dar că aşteaptă economii mai substanţiale la încălzire, în urma izolării termice în condiţiile finanţării europene.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor