Apă minerală „falsă” retrasă din comerţ

De Dan Birta
2Comentarii
Giani Bura
Giani Bura
ANPC a retras din comerţ apa minerală Saguaro, extrasă dintr-u sursă neautorizată.

Peste 100.000 de litri de apă minerală naturală a fost retrasă de la comercializare de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

În urma cercetărilor efectuate de ANPC, a rezultat faptul că apa minerală provenea din sursa F4 Roşu Vatra Dornei, jud. Suceava. Ca urmare a demersurilor ANPC, Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale a emis o adresă conform căreia pentru sursa F4 Roşu nu sunt înregistrate rezerve/resurse de ape minerale naturale. Societatea Naţională a Apelor Minerale, care are în concensiune sursa F4 Roşu, a precizat că nu furnizează apă minerală naturală pentru îmbuteliere din acest foraj.

Conform legislaţiei, pe teritoriul României pot fi comercializate sub denumirea de ape minerale naturale numai apele recunoscute de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale sau de autoritatea competentă dintr-un stat membru al UE.

„A fost verificat un număr de 93 de magazine, constatându-se existenţa la comercializare şi oprirea de la comercializare a unei cantităţi de 73.606 litri din sursa F4 Roşu. Totodată, a fost oprită temporar de la comercializare o cantitate de 27.554 care avea ca sursă un alt izvor pentru care ANPC urmează să primească rezultate”, se spune în comunicatul ANPC.

Operatorul economic a decis retragerea, în mod voluntar, a unei cantităţi de circa 44.646 litri apă minerală din sursa F4 Roşu, precum şi o cantitate de 31.530 litri ce avea ca sursă un alt izvor, până la primirea rezultatelor. S-au aplicat 36 amenzi contravenţionale în valoare de 268.100 lei.

Descoperirea comisarilor ANPC a plecat de la o sesizare a unui consumator. Acesta a reclamat că în lanţul de magazine Lidl se comercializează apă minerală naturală, având ca sursă înscrisă pe eticheta F4 Roşu, de lângă Vatra Dornei, sursă nerecunoscută de ANRM. Este vorba de apa minerală carbogazificată Saguaro, de 2 litri.

În Bihor

În judeţul Bihor, potrivit informaţiilor primite de la comisarul şef adjunct al CJPC Bihor, au fost retrase de la comercializare 1.956 de flacoane de doi litri de apă minerală în valoare de 2.719 de lei. „Operatorul economic a fost sancţionat cu o amendă contravenţională în valoare de 10.000 de lei”, a precizat Giani Bura.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor