Apele se retrag, gunoaiele raman

De Simona Albinaru
2Comentarii
Ape învolburate
Ape învolburate
Ploile abundente din judeţ au afectat până acum 2.861 hectare terenuri arabile, 535 hectare păşuni, 20 anexe gospodăreşti, 12 grădini, şase poduri, 20 podeţe, nouă străzi, zece porţiuni ale drumurilor judeţene DJ 764K (la Pomezeu), DJ 767C, DJ767 (ambele la Dobreşti), DJ 795 (Tulca), DJ 797A (Homorog), trei drumuri comunale (pe cinci porţiuni) DC 196 şi DC198 (Dobreşti) şi DC 204 (Pomezeu), cinci drumuri forestiere şi o construcţie hidrotehnică din 27 de localităţi.

Conform Administraţiei Bazinale de Apă „Crişuri” la ora actuală, mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Crişul Negru, în localităţile Tinca, Talpoş pe râul Barcău, în localităţile Marghita şi Sălard, pe valea Holod, în localitatea Holod. Prognozele hidrologice indică faptul că toate aceste cursuri de apă au tendinţă de scădere şi, în următoarele 24 de ore, marea majoritate se vor afla sub cotele de atenţie.

Începând din 8 aprilie şi până în data de 19 aprilie, reprezentanţii ABA se vor desfăşura acţiuni de verificare la toate punctele critice din bazinul hidrografic Crişuri. În mod special se va verifica stadiul salubrizării cursurilor de apă, a rigolelor şi a canalelor de scurgere dat fiind că în urma apelor au rămas tone de gonoaie.

În seara zilei de sâmbătă, 6 aprilie 2013, în intervalul orar 18:00-21:00 PM, au fost depăşite cotele de inundaţii în localităţile Talpoş pe Crişul Negru, în localitatea Hidişel, pe valea Topa şi în localitatea Holod, pe Valea Holod. De asemenea, s-a depăşit cota de inundaţie şi pe râul Barcău în localităţile Marghita şi Marca. Canalul colector, care face legătura între Crişul Repede şi Crişul Negru, a atins nivelul maxim la mirele de exploatare: Cefa, Homorog, Tulca şi Mociar.

În intervalul 5-6 aprilie 2013, cele mai semnificative precipitaţii au fost înregistrate la staţiile hidrometeorologice din localităţile Vadul Crişului (40,6 l/mp), Stâna de Vale (42,0 l/mp), Topa de Criş (30,8 l/mp), Hidişel (30,5 l/mp) şi Oradea (17,0 l/mp).

Afectate

Conform datelor furnizate de ISU „Crişana”,în data de 8 aprilie, în judeţul Bihor au fost afectate 27 localităţi, 20 de anexe gospodăreşti, 12 grădini, 6 poduri, 20 podeţe, 2.861 ha teren arabil şi 535 ha păşuni şi 12 km de drumuri judeţene, comunale şi forestiere. „De asemenea, a fost afectată şi o construcţie hidrotehnică, şi anume barajul de la Corbeşti, unde apa a trecut cu 40 de cm peste lucrare. De menţionat este faptul că această lucrare este în faza de execuţie şi după retragerea apelor se vor putea constata mai exact nivelul pagubelor”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

La ora actuală, mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Crişul Negru, în localităţile Tinca, Talpoş şi Zerind (AR), pe râul Barcău, în localităţile Marghita şi Sălard, pe valea Holod, în localitatea Holod. Prognozele hidrologice indică faptul că toate aceste cursuri de apă au tendinţă de scădere şi, în următoarele 24 de ore, marea majoritate se vor afla sub cotele de atenţie.

Conform reprezentanţilor ABA Crişuri începând din 8 aprilie, şi până în data de 19 aprilie, se vor desfăşura acţiuni de verificare la toate punctele critice din bazinul hidrografic Crişuri. În mod special se va verifica stadiul salubrizării cursurilor de apă, a rigolelor şi a canalelor de scurgere.

 

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor