APIA controleaza Bovina defavorizata

De Dan Birta
APIA controleaza Bovina defavorizata
Vor fi verificaţi 332 de beneficiari din zonele defavorizate care au primit subvenţii pentru lapte şi carne.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Bihor va începe în perioada imediat următoare activitatea de control la faţa locului pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate. Controlul la faţa locului se desfăşoară până la data limită de retenţie a animalelor în exploataţie respectiv 15.01.2014.

„Eşantionul cu beneficiarii care vor fi supuşi controlului la faţa locului a fost extras, în urma unei analize de risc, din aplicaţia electronică «Bovina defavorizată 2013», de către o Comisiei de eşantionare înfiinţată la nivelul APIA Bucureşti”, informează Florian Pavel, directorul executiv al APIA Bihor.

Ce se verifică

Va fi verificată respectarea obligaţiilor pe care solicitanţii de sprijin specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate şi le-au asumat la depunerea cererilor. Astfel, va fi controlată: existenţa efectivă a animalelor în exploataţie, inclusiv a celor care nu fac obiectul cererii depuse; existenţa, pentru animalele găsite la faţa locului, a celor patru elemente ale sistemului de identificare (crotalii aplicate, paşapoarte în original, înregistratea în Registrul Naţional al Exploataţiilor – conform extrasului din ziua/preziua controlului, registrul individual al exploataţiei); existenţa documentelor justificative a altor evenimente (pierdere crotalii, forţă majoră, etc); existenţa documentelor justificative pentru ieşirea din exploataţie, în perioada 01.08.2012 – 15.07.2013, a tineretului din rasă de carne, metis cu rase de carne ieşit din exploataţie.

Vor fi verificate exploataţiile solicitanţilor de sprijin cu sediul în comunele: Lunca, Bulz, Căbeşti, Lazuri de Beiuş, Aştileu, Borod, Bratca, Budureasa, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Finiş, Pietroasa, Roşia, Şinteu, Şuncuiuş, Tărcaia. şi Oraşele Vaşcău, Nucet, Aleşd şi Ştei.

Potrivit APIA Bihor, în cadrul activităţii de control la faţa locului pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zona defavorizată vor fi controlaţi un număr de 332 de beneficiari, respectiv un număr de 1.074 animale din care: vaci de lapte 1.049, bivoliţe de lapte 19 şi taurine de carne şase, dintr-un total de 3.157 solicitanţi de sprijin pentru un număr total de 9.165 animale la nivelul judeţului Bihor.

„Doresc să-i atenţionez pe cei care au depus cerere că au obligaţia de a menţine în exploataţie animalele pentru care s-a solicitat ajutorul specific până la data de 15 ianuarie 2014, chiar dacă au fost controlaţi”, atenţionează Florian Pavel.

Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii), cele incorect identificate şi cele care nu sunt găsite, în urma controlului administrativ, în exploataţie la data de 15.01.2014 sunt animale nedeterminate, care generează penalitaţi sau excluderi de la plată.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !