Apicultorii pot depune cereri de finanțare până în august

De Simona Drimbău
Apicultorii pot depune cereri de finanțare până în august
Până la începutul lunii august, apicultorii bihoreni pot depune cereri pentru obținerea fondurilor alocate prin Programul Național Apicol.

Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru Programul Național Apicol, în perioada 2017 – 2019, este de 99,34 milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane de lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.

Cererile se depun la centrele județene APIA, ori la centrul judeţean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare în pastoral al stupinei.

Din fondurile totale alocate prin PNA, circa 32,554 milioane de lei au fost alocați în anul 2017, iar pentru 2018 şi 2019 câte 33,399 milioane de lei.

Plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plată depuse pentru Programul Național Apicol și după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat.
Plăţile aferente anului 2018 se efectuează la cursul de schimb de 4,6585 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 29 decembrie 2017.

În 2017, prin PNA, apicultorii au depus 4.587 de cereri eligibile, iar sumele solicitate au depășit 45 milioane de lei, în condițiile în care plafonul anului trecut a fost de 32,5 milioane de lei prin PNA.

Programul Național Apicol 2017 – 2019 se adresează atât apicultorilor, care dețin până la 75 de familii de albine, cât și celor care dețin peste 75 de familii de albine, dar cu condiții diferite de eligibilitate, și vizează măsuri precum achiziția de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !