Aplicaţii practice pentru masteranzi

Imagini din aplicaţie
Imagini din aplicaţie
Masteranzii de la Facultatea de Protecţia Mediului au participat la un stagiu de practică.

Masteranzii de la Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului s-au întors, recent, dintr-un stagiu de practică cu titlul „Dezvoltare durabilă în Euroregiunea de Nord-Vest”. Traseul a cuprins obiective de interes pentru masteranzii tuturor celor cinci programe de studiu din departament. Pentru masteranzii de la „Politici noi de Mediu privind Integrarea Europeană” s-a avut în vedere platforma Petrom de Suplacu de Barcău. Aici, cadrele didactice organizatoare (prof. dr. ing. Cornel Domuța – director de departament și șef de lucrări dr. ing. Radu Brejea, titularul disciplinei „Tehnologii de depoluare a solului”) au avut bucuria de a-l întâlni pe ing. Cosmin Scridon fostul lor student în calitate de șef al stației de depoluare a solului.

Pentru masteranzii de la „Factori de Mediu în Siguranța Alimentară și Sănătatea Publică” s-a ales ca obiectiv cunoscuta fabrică de șampanie de la Șimleul Silvaniei. Investitorul ei le-a vorbit vizitatorilor despre planurile de viitor. Masteranzii de la „Managementul Situațiilor de Urgență, Crizelor și Dezastrelor în Agricultură, Silvicultură și Industria Alimentară” au putut vedea unitatea de pompieri din Zalău, unitate etalon în domeniu. Trei dintre ofițerii acestei unități (Ioana Crișan, Cristian Mureșan, Ionuț Sabău) sunt masteranzi la acest program de studiu.

Pentru masteranzii de la „Ingineria Mediului și Securitate în Muncă” și „Dezvoltare Durabilă, Regională și Agroturistică” s-a ales ca obiectiv fosta exploatare a cărbunelui de la Sărmășag. Aici, preocupările pentru refacerea peisajului natural a celor care au exploatat cărbunele au fost inexistente.

Probe recoltate

A fost punctul forte al aplicației, întrucât cadrele didactice au constatat că masteranzii știu să aleagă opt puncte de cercetare reprezentative, pe care le-au delimitat și au recoltat probe de sol și apă, au stabilit structura floristică a vegetației din zonele în care aceasta s-a instalat, au recoltat probe de plante, urmând ca analizele efectuate să stabilească parametri fizici, chimici și biologici ai solului sau sterilului, a apei și compoziția chimică a plantelor”, a informat prod. univ. dr. Ing. Cornel Domuţa.

Potrivit acestuia, prin aplicația practică de la Sărmășag s-au creat condițiile necesare înființării unui poligon de cercetare propriu al departamentului de Ingineria Mediului.

Aplicațiile practice din anii următori vor evidenția etapele refacerii peisajului natural în fosta exploatare de suprafață a cărbunelui și vor constitui obiectul unor lucrări științifice a cadrelor didactice. Totodată, cercetările de la Sărmășag vor permite elaborarea unor lucrări valoroase de absolvire a studiilor universitare de master.

Masteranzii au apreciat oportunitatea aplicației practice, evidențiind importanța acestui gen de acțiuni, precum și a lucrărilor practice efectuate în teren și în laborator pentru formarea unor specialiști de mediu de succes.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !