Ar reabilita cladirea Primariei

De Cristina Ghilea
4Comentarii
Ar reabilita cladirea Primariei
Lucrarea n-a fost prinsă în bugetul pe 2013 dar ar urma să se facă în cadrul unui contract multianual.

N-au bani dar s-ar apuca de şantier! Municipalitatea anunţă demersuri pentru reabilitarea faţadelor clădirii din Piaţa Unirii nr. 1, dar edilii nu pot avansa, încă, o estimare a costurilor.

„Nu este alocată, încă, nicio sumă. Municipalitatea are în vedere demararea procedurilor premergătoare, găsirea banilor pentru proiectul tehnic şi obţinerea avizului de la Ministerul Culturii, având în vedere că clădirea Primăriei este clasată ca monument înscris în patrimoniul naţional”, ne-a spus Mircea Oaie, directorul executiv al Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente din Primărie.

Conform acestuia, proiectul tehnic ar trebui să ofere un cost estimativ al lucrării şi execuţia acestuia ar urma să fie pusă în practică pe durata a doi sau trei ani, funcţie de alocările bugetare, după modelul contractului de cârpire a străzilor din Oradea.

„Ne-am gândit la un contract cadru de execuţie, în care firma să presteze lucrări în funcţie de banii disponibili”, precizează edilul, cu menţiunea că nu este exclusă nici tentativa de a reabilita imobilul în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.

Peste 13 ani

Ultimele intervenţii de reabilitare a imobilului datează de acum mai bine de 13 ani şi au fost încredinţate de fostul primar liberal, Mihai Sturza, firmei Selina.

Lucrările pe care le au în vedere edilii vizează refacerea ornamentelor arhitecturale exterioare, a tencuielii, zugrăvirea faţadei, reabilitarea jgheaburilor, a burlanelor, refacerea iluminatului arhitectural, schimbarea geamurilor, reabilitarea elementelor de susţinere a podului prin intervenţia la consolidarea planşeului peste sala de şedinţe, precum şi consolidarea locală la structura şarpantei în zonele avariate. „Palatul Primăriei Oradea este o clădire amplasată în partea de nord-vest a Pieţei Unirii. A fost construită între anii 1902-1903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy. Palatul se află pe fostul amplasament al episcopiei catolice din secolul XVIII. Un element deosebit îl constituie asimetria în plan al construcţiei, cladirea îmbinând stilul eclectic şi renascentist”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor