„Ţara Bihorului, patria mea”

„Ţara Bihorului, patria mea”
BORS – 16 echipe de elevi din Bihor şi de peste hotare s-au întrecut joi, la Casa de Cultură a comunei Borş, la concurs de cunoştinţe generale intitulat „Ţara Bihorului, patria mea”.

Evenimentul a fost pus la cale de Fundaţia „Egykori Iskolamert Alapitvany”, prilejuind totodată lansarea cărţii ce poartă titlul „Şcolarii Euroregiunii Bihar – Bihor în căutarea valorii locale”. Atât realizarea concursului cât şi întocmirea cărţii fac parte dintr-un proiect finanţat din fonduri PHARE.

Nagy Mate Andras, managerul proiectului, a declarat în deschidere că acţiunea a fost pusă la cale deoarece manualele sunt sărace în informaţii despre ţara Bihorului. Ideea datează încă din 2002 însă, a explicat Nagy Andras, primul proiect depus pentru finanţare a fost respins.

Cartea a fost prezentată de Papa Iuliu, preşedintele fundaţiei amintite, care a explica că volumul cuprinde scrieri despre valorile aşezărilor bihorene.

 

 

 

Premii consistente

Copiii şi-au dat tot interesul la fiecare din cele trei etape ale concursului, cu atât mai mult cu cât în joc au fost puse premii importante prencum biciclete, computere şi corturi. Competiţia a început cu un mic vernisaj prin intermediul căruia fiecare echipă a prezentat desene despre locurile din care au venit. Priveliştea a fost destul de colorată având în vedere că au sosit echipe din tot judeţul şi chiar şi din Ungaria.

După prezentarea ţinuturilor natale şi a încărcăturii istorice a zonelor de provenienţă, a urmat un concurs de cunoştinţe generale. Testul a constat în căutarea unor localităţi pe hartă, recunoaşterea unor vechi unelte folosite de meşteşugari, sau descrierea unei nunţi.

Primele trei locuri pe podium au fost ocupate de elevii şcolilor din Sălacea (I), ai Liceului „Ady Endre” (II) din Oradea şi copii din Şimian (III). „Concursul s-a terminat în jurul orei 9 seara, dar eu cred ca ne-am atins scopul, copii au fost foarte mulţumiţi şi profesorii la fel”, a declarat Nagy Mate Andras.

Sebastian Kovacs 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !