Artă şi rafinament la Penitenciar

Artă şi rafinament la Penitenciar
De 1 martie, 25 de deţinuţi de la Penitenciarul Oradea s-au întrecut în domeniul artei. 

Nu e primul an când de 1 martie, angajaţii Penitenciarului Oradea reliefează exponate frumoase, specifice, realizate manual, prin tehnici aparte, create de deţinuţi. E însă pentru prima oară când calitatea, diversitatea şi originalitatea exponatelor realizate în unitatea de detenţie orădeană sunt izbitoare.

Expoziţie specială

La parterul unităţii de detenţie s-a încropit de 1 martie o expoziţie cu mai multe tipuri de creaţii: mărţişoare din buchete de flori, buchete de flori, vaze cu flori din origami, felicitări de 1 martie prin quilling, tablouri pictate exemplar (unele inspirate din operele lui N. Grigorescu), dar şi ornamente colorate din săpun.

Tablourile, ce imaginează carul cu boi sau o femeie stând după ce a întins rufele ori o casă tradiţională poate din Franţa, un izvor de apă sau două corăbii pe mare învolburată, un buchet de flori sau un adăpost de animale, au fost realizate de deţinuţi, într-un mod aparte.

Atât de frumos realizate au fost tablourile încât unele dintre ele au fost comandate de câţiva vizitatori.

Casete din ziare

Senzaţia colecţiei de mărţişoare realizată la Penitenciarul Oradea au constituit-o însă de departe casetele pentru bijuterii, tabloul şi un coş mare de flori, realizate din… ziare.

Autorul, un tânăr de 25 de ani, care urmează să fie eliberat curând, a relatat cu satisfacţie modul de realizare a casetelor de bijuterii cărora le-a dat forme de flori şi culori diferite. Tânărul ne-a spus că tehnica a deprins-o în penitenciar, în Spania şi de atunci s-a autoperfecţionat. Deţinutul a explicat că aceste casete, dar şi tablourile înrămate şi coşul se realizează doar din ziare răsucite foarte puternic şi lipite cu aracet. O casetă de circa 20 cm lungime şi 10 lăţime, cu mai multe compartimente se realizează din circa şase ziare, o altă casetă, mai mică, sub formă de floare – din şase ziare etc.

Deşi simplă, tehnica aceasta, folosită alături de imaginaţia tânărului, au dat ca rezultat obiecte de foarte mult bun gust şi care sunt extrem de căutate în străinătate.

Tânărul ne-a spus că după ce se va elibera doreşte să îşi încropească o mică afacere şi să creeze în continuare obiecte din ziare, dar şi din lemn.

Caută loc

La Penitenciarul Oradea sunt 25 de deţinuţi cu înclinaţii foarte mari spre domeniul artistic. Jumătate dintre ei şi-au cunoscut talentul artistic înainte de a ajunge în unitatea de detenţie, iar talentul celorlalţi deţinuţi a fost scos la iveală şi dezvoltat de către angajaţii Penitenciarului Oradea, cadre didactice (prof. Petru Duma, Anca Holonec – coordonator pe activităţi de hobby).

În timpul orelor de abilităţi practice şi educaţie tehnologică din timpul programului de şcoală (cu clase I-IV) sau în timpul activităţilor gen hobby, aceşti angajaţi au reuşit să descopere în deţinuţi o latură puternică şi sensibilă în acelaşi timp, care poate fi în măsură să le redea o şansă şi să le creeze un drum în viaţă foarte bun.

Angajaţii îndrumători ai acestor deţinuţi talentaţi şi-ar dori să găsească o locaţie unde aceste exponate să poată fi văzute pe tot parcursul anului şi să poată fi chiar achiziţionate de cei interesaţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !