ASCO propune consilierilor scumpirea cresei

De Cristina Ghilea
4Comentarii
ASCO propune consilierilor scumpirea cresei
Pentru familiile cu câştiguri acceptabile, contribuţia la creşă aproape se dublează.

Consilierii locali sunt chemaţi, joi, să voteze noul sistem de taxare a orădenilor care aleg să îşi încredinţeze copiii creşelor gestionate de Administraţia Socială Comunitară Oradea(ASCO).

Cu introducerea acestuia, pentru majoritatea familiilor, creşte contribuţia la creşă, de la 6 lei pe zi, cât e azi, până la peste 9 lei/zi.

Pentru un copil care frecventează creşa toate cele 21 de zile lucrătoare, familia va avea de cotizat undeva spre 190 de lei la finalul lunii!

Noul sistem introduce diferenţierea sumelor datoriate de familie creşei, funcţie de venituri, sume ce se calculează ca procent din costul mediu lunar de întreţinere pentru copiii care frecventează Centrul de Îngrijire şi Educaţie Timpurie – Creşe.

Procentual

Conform proiectului de hotărâre propus de ASCO aleşilor locali, acest cost este de 964 lei, lunar, pentru fiecare copil. „Valoarea contribuţiei se stabileşte în următoarele cote procentuale şi nu poate depăşi 20% din costul lunar mediu de întreţinere(…)”, arată proiectul. Astfel, pentru un venit brut lunar cumulat al părinţilor sau reprezentanţilor legali peste 700 de lei, pentru un copil, familia trebuie să achite pentru creşă, 20% din valoarea stabilită, 964 lei. La acelaşi venit, o familie cu doi sau mai mulţi copii, va achita ca taxă de creşă 10% din cost.

Pentru familiile cu venituri brute cuprinse între 225 şi 699 de lei pe persoană, contribuţia familiei este de 10% pentru un copil respectiv 5% din acest cost pentru doi sau mai mulţi copii.

Raportul de specialitate anexat arată că anul trecut, pentru creşe s-au cheltuit peste 3,3 milioane de lei, din care 1,7 milioane sunt cheltuieli de personal, 1,4 milioane de lei au mers pe bunuri şi servicii, aşa numitele „despăgubiri civile” au costat 133.310 lei iar cheltuielile de capital au însumat peste 1.300 lei.

Cele 3,3 milioane de lei, raportate la cei 336 de copii care au frecventat creşele dau costul mediu de 964 lei per copil, pentru 21 de zile lucrătoare din lună.

 

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor