Asigurarea recoltei de struguri

De Simona Albinaru
Asigurarea recoltei de struguri
Nu se acordă sprijin financiar producătorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu struguri de masă.

Până la 1 decembrie 2013 se pot depune cereri pentru solicitarea sprijinului financiar acordat producătorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltei de struguri pentru vin.

Beneficiarii sprijinului financiar sunt producători, persoane fizice/juridice care asigură recolta plantaţiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin.

Beneficiarii trebuie să facă dovada că exploatează o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă de vie de struguri pentru vin de minimum 0,1 ha, să facă dovada înscrierii în Registrul plantaţiilor viticole, denumit în continuare RPV, a suprafeţei de viţă-de-vie cu soiuri de struguri pentru vin pentru care s-a încheiat poliţa de asigurare a recoltei şi să încheie cu un asigurator o poliţă de asigurare a recoltei în care să fie menţionate cel puţin: cantitatea de struguri pentru vin asigurată, suprafaţa aferentă, localizarea acesteia şi valoarea primei de asigurare.

Pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul măsurii de asigurare a recoltei, producătorii din sectorul vitivinicol, persoane fizice/juridice, care au exploataţiile pe teritoriul judeţului Bihor, trebuie să depună la APIA Centrul Judeţean Bihor o cerere de plată însoţită de mai multe documente.

Sprijin

Valoarea sprijinului financiar reprezintă 80% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale. Prin fenomene climatice cu efecte adverse care pot fi asimilate unui dezastru natural se înţelege condiţii meteorologice precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta, care distrug peste 30% din producţia medie anuală a unui producător viticol faţă de media producţiei pe 3 ani anteriori sau faţă de media pe 3 ani bazată pe 5 ani anteriori, cu excepţia celei mai mari şi a celei mai mici dintre valori. Constatarea daunelor se face de către asigurator în prezenţa producătorului agricol afectat.

50% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva: pierderilor menţionate mai sus şi împotriva altor pierderi cauzate de alte fenomene climatice şi pierderilor cauzate de animale, boli vegetale sau de infestări cu dăunători.

„Nu se acordă sprijin financiar producătorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu struguri de masă, asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu hibrizi producători direcţi: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton şi Herbemont şi asigurarea recoltei plantaţiilor viticole care fac obiectul proiectelor de cercetare şi măsurilor destinate să susţină astfel de proiect”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

Sprijinul pentru asigurarea recoltei poate fi acordat numai dacă plăţile din asigurarea în cauză nu îi despăgubesc pe producători în proporţie de peste 100 % din pierderea suferită.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !