Asociaţia Pro Democraţia, în căutarea profilului ideal

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
1Comentariu
Asociaţia Pro Democraţia, în căutarea profilului ideal
Pro Democraţia a realizat un sondaj de opinie care defineşte câteva preferinţe ale orădenilor. Ilie Bolojan are cele mai mari procente.

Un personaj cu legături slabe cu politica, dincolo de orice bănuială de corupţie şi cu alură de tehncrat. Acesta e, în linii mari, portretul candidatului aşteptat de orădeni pe listele din alegerile locale, conturat de un studiu al Asociaţiei Pro Democraţia.

Ionuţ Simon a prezentat, ieri, rezultatele sondajului realizat pe un eşantion de 336 de persoane, de la începutul acestei luni şi până în prezent. Ilie Bolojan se detaşează net faţă de ceilalţi oameni politici sau persoane din administraţia publică aflaţi în discuţie.

Simpatie, încredere…

Invitaţi să aprecieze deschiderea unor instituţii faţă de cetăţean, majoritatea participanţilor la studiu au creditat Primăria cu cele mai bune rezultate, urmată de Prefectură şi de consilierii locali.

Consiliul Judeţean stă foarte prost în acest studiu, „ei între ei dezbat, nu se vede niciun dinamism”, apreciază autorul sondajului, Adrian Simon. Nici parlamentarii bihoreni/orădeni nu trec prea mult de „satisfăcător” în relaţia cu publicul.

La verificarea încrederii în politicienii locali, 44% dintre participanţi au refuzat să numească vreunul în care au încredere în vreme ce 56% au enumerat unul, două sau trei nume de lideri locali.

Cele mai populare personaje politice sunt Ilie Bolojan – pomenit de aproximativ 88% dintre cei care au ales să numească pe cineva, urmat de Mircea Mălan – 55%, Cseke Attila – 52% şi Claudiu Pop- 42%. „Cel mai des pomenit a fost duetul Bolojan – Mălan. Mălan e un fel de umbră a lui Bolojan, din punctul de vedere al încrederii. Mereu e pomenit alături de Bolojan şi mai rar singur”, spune Simon.

Acesta insistă că nu a vrut să analizeze intenţia de vot, „încrederea şi simpatia nu înseamnă neapărat concretizarea în vot”.

Notele date politicienilor şi oamenilor din administraţia locală au fost cuantificate atât sub aspectul efortului depus de repondent de a evalua subiecţii dar şi din punctul de vedere al notei obţinute.

indicator simpatie politica

Ilie Bolojan a fost cel mai notat din listă iar media notelor obţinute e cea mai mare – 7,2, Ioan Cupşa a primit media 7, Cristian Bodea a luat 6,9, Mircea Mălan 5,7 iar Cornel Popa 4,7.

Dintre udemerişti se remarcă Cseke Attila, care a luat media 6,6, în comparaţie cu Biro Rozalia – 5,6 sau Kiss Alexandru – 4,6. Claudiu Pop a primit o medie de 6,1.

„E interesant, în ceea ce-l priveşte pe Mălan, că atunci când au fost chemaţi să-i dea note, s-au activat mai mult criticii lui decât cei care îl creditează cu încredere”, a observat Simon.

Profil de candidat

„Pe mine şi pe colegii mei ne-a interesat cel mai mult să dăm rezultatele liderilor locali, să vadă ce ar vrea orădenii să vadă pe listele din iunie”, a spus Simon prezentând rezultatele ultimei întrebări din sondaj – „Vă rugăm să precizaţi ce tip de lider consideraţi că ar reprezenta cel mai bine interesele comunităţii orădene în perioada următoare?” Cele mai multe opţiuni ale publicului – 70%, s-au dus spre calitatea „nu corupţie”, urmată de „să fi avut un proiect comunitar” – 61% şi să fie un „tehnocrat” – 46%.

profil de candidat

Simon spune că Pro Democraţia a realizat acest sondaj din proprie iniţiativă, gratuit, şi că va înainte studiul partidelor politice, în speranţa că acestea îl vor folosi ca instrument în alegerea candidaţilor.

Stănel Necula, un anonim

Studiul Pro Democraţia a cuprins şi referiri la serviciile publice prestate de CET Oradea şi Termoficare SA în acest sezon rece. 91% au notat aceste servicii cu note cuprinse între 1 şi 5, maximul fiind nota 10.

CET

Invitaţi să spună cine este responsabil pentru acestea, orădenii chestionaţi au numit Termoficare SA, CET SA, managementul, Stănel Necula, Bolojan, Primăria sau Consiliul local. „Prea puţini l-au numit pe Stănel Necula ca responsabil, responsabilitatea e împărţită”, zice Simon.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor