Asociaţiile, cu jalba-n proţap la aleşi

De Călin Corpaş
5Comentarii
Parlamentarii s-au întâlnit cu şefii de asociaţii din Rogerius
Parlamentarii s-au întâlnit cu şefii de asociaţii din Rogerius
Coaliţia Rogerius le-a transmis câteva probleme din cartier celor patru parlamentari care i-au onorat invitaţia.

Coalţia Rogerius s-a întâlnit, vineri, la Hotel Melody, cu patru parlamentari: deputaţii Ioan Cupşa (PNL), Ioan Sorin Roman (PSD), Szabo Odon (UDMR) şi senatorul Gavrilă Ghilea (PDL). Au fost trei teme de discuţie: posibilitatea ca asociaţiile să sară peste etapa obligatorie a medierii, în situaţia rău-platnicilor, precum şi metode de rezolvare a problemelor ivite când o parte dintre proprietari doresc să renunţe la repartitoare, iar alţii nu doresc. O a treia temă a fost propusă de Adrian Simon de la Asociaţia Pro Democraţia, care doreşte o mai mare transparenţă în selectarea membrilor în Consiliile de Administraţie ale societăţilor subordonate autorităţilor locale: anunţurile să se facă şi într-un ziar local, nu doar naţional, iar planurile de afaceri ale membrilor CA să fie vizibile pe site-urile societăţilor.

Potrivit celor transmise de Coalţia Rogerius, discuţiile au fost amiabile. Referitor la prima temă, s-a explicat faptul că etapa medierii este cerută, ca procedură de o directivă europeană, dorindu-se descongestionarea instanţelor de judecată. „Domnul deputat Cupşa a subliniat importanţa pe care o vor avea în continuare conducătorii asociaţiilor de proprietari în găsirea unor soluţii amiabile – reeşalonarea creanţelor pe baza unor convenţii, respectiv, faptul că, va propune colegilor parlamentari să fie aplicată doar prima etapă a medierii, cea informativă”, transmite Coaliţia Rogerius.

Probleme cu repartitoarele

În privinţa repartitoarelor, nu s-a ajuns la nicio soluţie salvatoare. „Totuşi, deputatul Szabó, a adus în dezbatere modelul implementat în Germania, şi care ar putea fi preluat, anume, aplicarea unei taxe de 30% pentru suprafaţă şi 70% pentru consum. Membri Coaliţiei Rogerius, şi-au exprimat părerea că această metodologie ar putea fi o soluţie de compromis, dorind totodată să continue discuţiile detaliat pe acest subiect”, se arată în comunicatul Coaliţiei.

Tema repartitoarelor a fost propusă de Silvia Ardelean, preşedinte al Asociaţiei de proprietari 108 Tuşnadului şi membru marcant al PSD. Aceasta deoarece o scară de bloc din asociaţia condusă de către aceasta a renunţat la repartitoare. Orădeanca Ana Amzăr, cea care a iniţiat demersul, o contestă pe Silvia Ardelean. Ana Amzăr spune că decizia s-a luat cu acordul marii majorităţi a proprietarilor din scara de bloc, după ce au constatat că, ani la rândul, facturile lor sunt similare cu cele ale vecinilor din blocul de vizavi. Cu diferenţa că aceştia din urmă nu au repartitoare. „Plăteam aceiaşi bani ca şi vecinii fără repartitoare, însă noi răbdam frig, deoarece nici nu ne permiteam să punem repartitorul la maxim, pentru a nu plăti facturi şi mai mari!”, ne relatează Ana Amzăr. De altfel, de mai multă vreme, în cadrul asociaţiei de proprietari Tuşnadului sunt tensiuni între preşedintele asociaţiei, Silvia Ardelean şi unii proprietari de locuinţe, care vor să o schimbe din funcţie.

Declarativ, pro-transparenţă

În privinţa măsurilor necesare pentru o mai mare transparenţă în selectarea membrilor CA, cel puţin la nivel declarativ toţi parlamentarii prezenţi şi-au exprimat sprijinul. Domnii deputaţi Szabó şi Roman, subliniaseră că un subiect aparte este şi competenţa acelor oameni care sunt sprijiniţi de diferitele formaţiuni politice, iar domnul senator Ghilea considera că depolitizarea consiliilor de administraţie este un element al democraţiei ce necesită a fi abordat pentru implementarea unor elemente cât mai concrete. Domnul deputat Cupşa şi-a exprimat părerea că iniţiativele (propuse de APD – n.r.) trebuiesc sprijinite, dar necesită în prealabil o consultare cu colegii parlamentari, şi va dori să se revină asupra subiectului cât de curând posibil”.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor