Aşteptaţi să-şi vizeze carnetele de rentieri

De Simona Albinaru
Aşteptaţi să-şi vizeze carnetele de rentieri
În această perioadă rentierii se pot prezenta la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru vizarea carnetelor de rentier agricol, vizare necesară acordării rentei viagere agricole aferente anului 2014.


„Până la această dată, la APIA Centrul Judeţean Bihor, au fost vizate 910 carnete de rentier. Am un respect deosebit pentru rentieri deoarece au respectat programarea făcută şi m-aş bucura ca şi fermierii care se vor prezenta la APIA să depună cereri unice de plată să respecte programările conform invitaţiilor pe care le vor primi în perioada imediat următoare”, a precizat directorul APIA Bihor, Florian Pavel.

Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, în baza unei procuri autentice/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare (opţional) şi decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie.

În cazul în care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitată prin mandatar, acesta trebuie să prezinte următoarele documente suplimentare:actul de identitate în original şi în copie şi procura specială /autentificată/ curatelă, în original şi în copie.

Încetarea rentei

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi, doar dacă, în perioada de vizare, moştenitorii vor depune la APIA carnetul de rentier al defunctului, certificatul de deces (original şi copie), actul de succesiune (certificat de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă şi irevocabilă”, certificat de calitate de moştenitor) (original şi copie), B.I/C.I. a moştenitorului (original şi copie), împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original).

În cazul în care beneficiarii rentei agricole deţin documente care fac obiectul acordării rentei viagerea agricole, prin care se modifică suprafeţele arendate, înstrăinate, dobândite în cursul anului 2014, trebuie să depună o cerere de reanalizare a dosarului, precum şi prezentarea documentelor doveditoare, în original, care vor sta la baza calculării/recalculării rentei viagere agricole pentru anul 2014. Dacă s-a depus cerere de reanalizare a dosarului de rentă viageră agricolă, vizarea este posibilă numai după reanalizarea dosarului şi operarea datelor în sistemul electronic.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !