Atentie la instalatiile electrice!

De Alexandra Lăzureanu
1Comentariu
Atentie la instalatiile electrice!
Incendiile provocate de instalaţiile electrice exploatate în mod necorespunzător au o pondere ridicată în totalul incendiilor produse în ultima perioadă.

Urmările acestora sunt pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante. Una din cauze ar fi numărul mare de consumatori utilizaţi, alimentaţi printr-un sistem electric deficitar, improvizat sau vechi. Cu toate acestea, neglijenţa şi lipsa de informare sunt factorii care duc de cele mai multe ori la evenimente de acest gen. Cele mai multe incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat, etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu.

Nu improvizaţi!

Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu, orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii intră şi reparaţiile făcute de către o persoana neautorizată: fie că este vorba de un prieten, de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu merită pericolul la care vă veţi expune. De altfel, banii cheltuiţi pe prize şi prelungitoare pot reprezenta cea mai bună investiţie, aşadar alegeţi întotdeauna ceramica în locul plasticului. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea prizei sau a ştecherului. Treptat, arsura se va întinde pe firul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent. Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore sau pentru o săptămâna, deconectaţi consumatorii puternici de la curentul electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să le închideţi de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Departe de apă şi căldură

 Instalaţiile electrice trebuie puse departe de sursele de apă şi căldură. Acesta este motivul pentru care nu exista prize în baie! În cazul în care în apartamentul dumneavoastră a fost instalat un dispozitiv electric în baie, asiguraţi-vă că nu va intra niciodată în contact cu apa. O cabină de duş închisă poate rezolva aceasta problema. În cazul în care în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor. Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. „În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenta 112” ne sfătuiesc reprezentanţii ISU Crişana Bihor.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor