Au bani de dat, au datorii la stat

De Dan Birta
Vasile Farc
Vasile Farc
9.947 de bihoreni au de plătit bani la Fisc, în urma declarării venitului pe 2012, iar 6.285 au de primit.

Aproape zece mii de orădeni au de plătit la Fisc în urma procesării deciziilor de impunere D200 pe anul 2012, conform informaţiilor primite de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor. Fiscul bihorean a estimat, potrivit datelor din anul anterior, că trebuie depuse declaraţii de venit pe anul 2012 de către 19.286 de contribuabili. „Au fost depuse 20.428 de declaraţii, dintre care au fost procesate 18.439. Diferenţa rezultă din faptul că au fost persoane care au depus mai multe declaraţii: pentru arendă, pentru venituri obţinute din închirieri, etc. Pe de altă parte, au fost impuse din oficiu 5.440 de persoane care nu au depus declaraţii, deşi erau obligate”, a declarat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor bihorene.

De plătit, de restituit

Numărul persoanelor care trebuie să dea bani la stat este cu circa 50% mai mare decât a celor care au bani de primit. Sumele pe care Fiscul trebuie să le restituie sunt de circa patru ori mai mici decât cele pe care trebuie să le primească.

Astfel, din totalul de 19.948 de decizii de impunere emise, 9.947 sunt cu diferenţe de plată în valoare de 11.854.898 de lei. Alte 3.716 decizii de impunere sunt cu diferenţă „zero”, adică persoanele respective nu au nici bani de dat, dar nici de primit. Cei mai bucuroşi sunt 6.285 de bihoreni care au de primit de la Fisc, în urma declaraţiilor de venit pe 2012, 3.108.101 lei.

„Restituirea sau plata se face în termen de maxim 60 de zile de la data confirmării de primire a comunicării”, a precizat reprezentantul Finanţelor bihorene. Modalitatea de restituire este cea aleasă la depunerea declaraţiei, pe card sau în numerar la ghişeele Trezoreriei conform planificării transmise o dată cu primirea deciziei. Dacă cel care are de primit bani nu a optat pentru nici o modalitate de plată, restituirea sumei se va face în numerar.

Reamintim faptul că în cursul anului 2012 nu mai puţin de 17 persoane fizice au realizat venituri brute mai mari de un milion de lei.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !