Au evocat batalia dintre maghiari si habsburgi, in Valea Fazanilor

De Cristian Horgoș
10Comentarii
Au evocat batalia dintre maghiari si habsburgi, in Valea Fazanilor
Peste o sută de soldaţi au reconstituit duminică, în comuna Diosig, bătălia din 15 octombrie 1604, când maghiarii transilvăneni au învins armata austriaco-germană venită dinspre graniţa cu Ungaria, prin Almoşd.

Echipaţi ca în secolul XVII, haiducii maghiari şi mercenarii imperiali au simulat o luptă cu arcuri şi cu tunuri, sub ochii a sute de săteni din comuna Diosig. Pe site-ul http://www.nyuzovolgy.ro, creat printr-un proiect cu finanţare europeană, se poate citi descrierea bătăliei şi a contextului istoric (în vremea generalului imperial Giorgio Basta era aşa o foamete încât se vindea carne de om în piaţa Aiudului). Bătălia este evocată anual, începând din 2005, de comunitatea reformată din Diosig, întrucât după victoria transilvăneană din 1604, religia reformată a fost recunoscută oficial de împăratul habsburg Rudolf.

În 2004, pe locul bătăliei, adică în Valea Fazanilor (Nyúzó Volgy) s-a amplasat o piatră comemorativă. Iar în 1994, pe Biserica Reformată din Diosig s-a montat o placă din marmură albă în memoria principelui transilvan Bocskay István şi a victoriei armatei sale de haiduci. În spatele şcolii din Cherechiu, pe dealul numit Német-domb, se află cimitirul mercenarilor germani din armata imperială condusă de colonelul Johan Baptista Petz.

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor