Au mai multi grija de diabetici

De Otilia Șandor
Au mai multi grija de diabetici
Reţeaua de diabet nu numai că nu e monopolizată, ci se şi extinde, în favoarea bolnavilor.

După discuţii îndelungi, argumentate sau nu şi pe plan local, s-a decis ca de diabetici să se ocupe mai mulţi medici, respectiv mai multe spitale.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor transmit structura actuală a reţelei de diabet din judeţul Bihor, pentru ca bihorenii cu diabet să primească informaţia nouă şi completă şi să poată apoi decide (pentru că pacienţii sunt cei care îşi aleg şi medicii şi unitatea sanitară unde doresc să fie trataţi).

Astfel, potrivit deciziilor Unităţii Judeţene de Implementare a Programului Naţional de Diabet Zaharat, consultaţiile medicale şi prescrierea medicaţiei specifice pentru pacienţii cu diabet zaharat sunt asigurate de mai multe categorii de medici.

Medici diabetologi

În primul rând, medicii diabetologi, de nutriţie şi boli metabolice (DNBM) – asigură consultaţii în vederea prescrierii medicaţiei optime, evaluează pacienţii de două ori pe an, eliberează scrisori medicale în vederea prescrierii medicaţiei de către medicul de familie (la pacienţii trataţi doar cu antidiabetice orale) sau de către medicii internişti desemnaţi (la pacienţii în tratament cu antidiabetice orale şi insulină).

În Oradea, medici cu această specialitate DNBM desfăşoară activitatea în ambulatoriile de specialitate ale Spitalului Judeţean (str. Republicii nr. 37), în ambulatoriile Spitalului Pelican (str. C. Coposu nr. 2) şi la Cabinetul de Medicină Internă şi Diabet (str. Primăriei nr. 22).

La Aleşd, diabeticii pot apela la medicii de specialitate de la ambulatoriul Spitalului Orăşenesc Aleşd, cei de la Marghita – la ambulatoriul al Spitalului „Dr. Pop Mircea” Marghita, iar cei de la Salonta la ambulatoriul Spitalului Salonta.

Internişti şi de familie

Inspectorii sanitari anunţă că medicii în specialitatea Medicină internă desemnaţi pentru prescrierea medicaţiei în diabet zaharat prescriu medicaţia la pacienţii cu diabet zaharat (insulină şi antidiabetice orale) pe baza scrisorii medicale eliberată de medicul în specialitatea DNBM, pentru o perioadă de maxim 3 luni. În judeţ, există medici internişti desemnaţi în ambulatoriile de specialitate la Spitalul din Beiuş şi la Spitalul de la Ştei.

Inspectorii de la DSP Bihor amintesc că medicii de familie: pot prescrie medicamente antidiabetice orale, în baza scrisorii medicale eliberate de medicii în specialitatea DNBM, pentru o perioadă de maxim trei luni (la pacienţii trataţi doar cu medicamente antidiabetice orale) şi au obligaţia îndrumării tuturor pacienţilor cu diabet zaharat, de două ori pe an, la evaluarea efectuată de medicul în specialitatea DNBM.

Se extinde

Reprezentanţii DSP Bihor subliniază noutatea din acest an care constă în extinderea reţelei teritoriale de medici prescriptori cu un medic în specialitatea DNBM (la Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita) şi nominalizarea de medici internişti desemnaţi pentru prescrierea medicaţiei în diabet zaharat (la Spitalul Orăşenesc Ştei – în urma reînceperii activităţii spitalului în relaţie contractuală cu CAS Bihor).

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !