Au pregătit Bihorul pentru turişti

De Otilia Șandor
Au pregătit Bihorul pentru turişti
Salvamontiştii bihoreni au muncit pentru amenajarea zonelor turistice.

Salvamontiştii bihoreni au tras linie după activitatea depusă anul trecut şi din activităţile lor reiese o muncă semnificativă depusă pentru amenajarea zonelor căutate de turişti în Bihor, dar şi de patrulare.

Astfel, principalele zone cu aflux turistic ridicat şi cu potenţial crescut de producere a accidentelor turistice montane, Vârtop, Stâna de Vale, Vadu Crişului – Şuncuiuş, Padiş – au fost, pe baza unui program stabilit şi anunţat, vegheate de cei de la Salvamont – Salvaspeo Bihor. Anul trecut, salvamontiştii au dat 18 avizări de ture speo-turistice, ture de aventură, activităţi sportive de masă, alte manifestări de masă.

Intervenţii

131 de persoane au fost salvate – recuperate anul trecut de SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor. 48 de intervenţii au fost efectuate pe timpul iernii, cu un total de 48 persoane accidentate/recuperate şi 71 de intervenţii pe timpul verii cu un total de 83 persoane accidentate/recuperate. În 2015, nu mai puţin de 19 persoane rătăcite sau blocate pe traseele turistice (din cele 131 de mai sus).
4salvaprev

Amenajări

În 2015, au fost efectuate amenajări de îmbunătăţire la baza Salvamont din Vărtop: vopsit garaj, camera tehnică, înlocuit horn, s-au instalat 60 de indicatoare (săgeți direcționale) pe traseele turistice, s-au amenajat și omologat trei trasee turistice în colaborare cu Parcul Natural Apuseni și C.A.P.P.D. Bihor: Circuitul Valea Boiului în M. Pădurea Craiului, Boga – Piatra Ciungilor – Cascada Bulbuci în M. Bihor şi circuitul Cheile Cuților în Zona Roșia, M. Pădurea Craiului.

Tot anul trecut, lucrătorii de la SJSSBH au întocmit şi trimis la Ministerul Turismului documentația pentru două trasee turistice propuse spre omologare şi au amenajat un traseu de tip via ferrata în colaborare cu Clubul CASSIO Montana, Via Ferrata din Peretele Zânelor şi s-au montat indicatoare de direcție spre acest traseu.

Un alt traseu, de legătură între Vadu Crișului și Peștera Vadu Crișului, a fost amenajat cu lanțuri și săgeți indicatoare.

4salva amenajare

În 2015 s-au efectuat lucrări de refacere a amenajărilor de acces şi siguranţă în zona Padiş – M. Bihor, în circuitul Cetăţile Rădesei, unde s-au efectuat lucrări de mentenanță a amenajării traseului (s-au verificat amaraje, lanțuri, cabluri și scări metalice). Şi la Valea Sighiștel s-au făcut revopsit marcaje turistice.

În Circuitul Cheile Galbenei s-au înlocuit amarajele şi porţiunile uzate la balustrade de lanţ (aproximativ 25 m lanţ înlocuit), s-au montat bride și scoabe pentru picioare, s-au înlocuit amarajele uzate. La Şesul Padiș s-au montat indicatoare pe parcursul traseului spre Pietrele Boghii, iar la Poiana Glăvoi s-a montat un panou informativ. S-au montat bride şi 50 m cablu pe traseul de via ferrata Valea Hodoaba şi s-au înlocuit indicatoare pe traseele Șuncuiuș – Peștera Bătrânului și Cabana Peștera – Peștera Bătrânului.

Manifestări şi pregătiri

În 2015 s-au reamenajat cinci trasee de escaladă de la Faleza Zenovia şi reamenajat traseul de cățărare din Defileul Crișului Repede.

Salvamontiştii bihoreni au fost prezenţi la o mulţime de manifestări de masă (Serbările Zăpezii, „Pro Bikers Marathon 2015” în zona Paleu, „Offroad duathlon 2015” – Probikers în zona Roșia, “Şcoala altfel’’, „X-Man Triathtlon Oradea 2015”, MASH etc).

De-a lungul anului 2015, salvamontiştii au organizat şi participat la o serie de exerciţii salvaspeo cu caracter regional la care au participat 60 de salvatori speologi și la un exercițiu salvaspeo cu caracter naţional la care au participat 50 salvatori speologi, au participat la diverse evenimente de profil din Bihor.

4salvapreve

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !