Au refăcut drumul sării

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Sosirea plutei FOTO: IOAN HASAS
Sosirea plutei FOTO: IOAN HASAS
A fost cea de-a 46-a ediţie a târgului de la Vama Sării.

Este una dintre cele mai longevive manifestări etno-folclorice din Bihor. Sute de oameni s-au îndreptat în weekend spre locul cunoscut ca Vama Sării. Conform tradiţiei, Târgul din Defileul Crişului are loc în primul sfârşit de săptămână din luna iunie. Evenimentul s-a întins şi în acest an pe parcursul a două zile. Sărbătoarea a început sâmbătă cu refacerea drumului sării, pe Crișul Repede. „ Era o zonă de graniţă între Transilvania şi Paşalâcul Otoman şi pe aici se făcea comerţ cu care erau transportată pe plută”, explică Dorel Cosma, primarul din Vadu Crişului ideea de la care a pornit organizarea evenimentului. La fel ca înaintaşii lor vameşii au trebuit să plătească trecerea prin defileu cu bulgari de sare mari cât un cap de copil.

Aşezarea localităţii între Pădurea Craiului şi Munţii Plopişului a constituit, la începutul Evului Mediu, un loc de trecere şi vămuire a căruţelor şi plutelor cu sare şi lemn ce veneau din Principatul Transilvaniei spre centrul Europei. Acţiunile de pe Criş erau supravegheate din Casa Zmăului, un turn ridicat la 8 m înălţime prin trei gemuleţe, care permiteau ca vameşuil să tragă şi cu puşca.La baza turnului de la „Casa Zmăului” se mai găsesc rămăşiţele fiarelor de care se legau plutele cu frânghii în timpul vămuirii. Organizatorii evenimentului au reuşit să aducă în actualitate un obicei din secolele XIII-XV, când în defileu se vămuia sarea adusă din ocnele Transilvaniei spre Câmpia Panonică. Denumirea serbării este atestată de documente din evul mediu din care reiese că vameşii reţineau o parte din sarea adusă de cărăuşi în căruţe sau de plutaşi, pe Criş. Cu timpul, prin Defileul Crişului Repede au trecut şi alţi neguţători de: alimente, obiecte meşteşugăreşti din ceramică, fier sau lemn. Aşa s-a scris istoria în timp a Târgului de la Vama Sării.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !