Au semnat contractele de instalare la ţară

De Simona Albinaru
Au semnat contractele
Au semnat contractele
290 de tineri fermieri s-au adaugat celor 538 de tineri fermieri existenţi în judeţul Bihor.

Una din cele mai accesate măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală din România, Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri a avut un ecou deosebit şi în judeţul Bihor sporind în acest sens numărul tinerilor interesaţi de activitatile din domeniul agricol şi zootehnic.

Astfel, luna aceasta şi luna trecută au fost invitaţi le sediul OJPDRP Bihor în vederea semnării contractului de finanţare 290 de tineri fermieri. Valoarea totală contactată fiind de 10.120.000 euro. Aceştia din urmă se adaugă celor 538 de tineri fermeiri instalaţi încă din anii 2011, 2012 care au reuşit accesarea sumei de 12.498.676 euro, astfel valoarea totală accesată pe Măsura 112 în judeţul Bihor fiind de 22.618.676 euro.

O veste bună pentru tinerii bihoreni care vor să se instaleze în mediul rural şi să-şi dezvolte o afacere agricolă este aceea că, ar putea primi de anul viitor finanţare prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) până la 70.000 euro, faţă de 40.000 euro în actualul program, 2007-2013.

Bani

Sprijinul financiar prevăzut pentru instalarea tinerilor fermieri, se acordă fermierilor care îndeplinesc la momentul solicitării următoarele condiţii: au vârsta sub 40 de ani şi se instalează pentru prima data în exploataţiile agricole, în calitate de conducători ai exploataţiei, deţin sau se angajează să dobândească competenţe şi calificări profesionale în raport cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare, prezintă un plan de afaceri pentru dezvolatarea activităţii agicole din cadrul exploataţiei.

Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de înfiinţarea sau de preluare prin transfer de proprietate a unei exploataţii agricole care să aibă dimensiunea economică cuprinsă între 6-40 UDE (unitate de dezvoltarea economică), care produce în principal produse agricole vegetale şi animale pentru consumul uman şi hrana animalelor, pentru prima dată în calitatea de conducator de exploataţie.

Sprijinul financiar nerambursabil este acordat tinerilor fermieri sub formă de primă în două tranşe, tânărul fermier având obligaţia ca până la depunerea Cererii de Plată pentru a doua tranşă (33 de luni de la data semnării contractului de finanţare) să crească exploataţia cu minimum 4 UDE dar şi să înregistreze un venit generator de profit.

Prima pentru instalare este de 12.000 euro pentru o exploataţie agicolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, iar peste această dimensiune sprijinul pentru instalare poate creşte cu 4.000 euro/ 1 UDE, dar nu poate depăşi 40.000 de euro/beneficair.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !