Au verificat munca pe canicula

De Simona Albinaru
Nicolae Hoduţ
Nicolae Hoduţ
În perioada 2-31 iulie, inspectorii ITM Bihor au desfăşurat campania de verificare a respectării prevederilor O.U. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Neregulile nu au contenit să apară. Astfel, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 84 de controale, fiind aplicate nu mai puţin de 94 de sancţiuni constând în 91 avertismente şi trei amenzi în valoarea totală de 16.500.

Nereguli

„Marea majoritate a deficienţelor constatate fac referire la neelaborarea de către Comitetul de Securitate şi Sănătate în muncă a documentaţiei privind măsurile ce se impun cu ocazia temperaturilor extreme”, a precizat Nicolae Hoduţ, inspectorul şef al ITM Bihor.

Nesolicitare raport de la medicul de medicina muncii privind eventualele contraindicaţii pentru lucrătorii care desfăşoară activitate în condiţii de temperaturi extreme, neutilizarea de către salariaţi a echipamentelor individuale de protecţie aflate în dotare, lipsă duşuri şi ventilaţie dar şi neasigurarea unei încăperi cu climatizare adecvată pentru acordarea primului ajutor au fost alte nereguli constatate.

Conform legislaţiei în vigoare, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !