Au votat Legea ambroziei. Vezi cât sunt amenzile!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
18Comentarii
Florica Cherecheș a reușit să genereze o Lege a ambroziei. Amenzile sunt, însă, destul de blânde, pentru proprietarii care nu-și întrețin terenurile
Florica Cherecheș a reușit să genereze o Lege a ambroziei. Amenzile sunt, însă, destul de blânde, pentru proprietarii care nu-și întrețin terenurile
Camera Deputaților a adoptat marți, cu o singură abținere, Legea de combatere a ambroziei”, după ce la sfârșitul lunii octombrie 2017, aceeasi lege trecuse și de Senat, în unanimitate.

Legea prevede că proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligația să-și întrețină terenurile prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii şi prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat, va fi urmat de sancțiune.

Amenzile sunt de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.

Inițiatorul legii, deputatul PNL de Oradea, Florica Cherecheș a propus amenzi mai mari, însă nu i-au fost acceptate de colegii parlamentari aflați la Putere.

„Am propus amenzi de la 1.000 până la 10.000 de lei și de la 10.000 la 20.000, dar nu le-au acceptat. A fost un efort de lungă durată. Mi-au mai făcut niște modificări pe lege. Până la urmă le-am acceptat, am zis că prefer să avem legea, a;a cum este ea. Sper să avem făcută cât mai rapid metodologia de implementare”, ne-a declarat inițiatorul legii, care a depus acest proiect în Parlament în aprilie 2017, pentru a doua oară.

Prin această lege, în ciuda amenzilor relativ mici, Florica Cherecheș anticipiează „reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, creşterea capacităţii de muncă a populaţiei active, scăderea costurilor cu decontarea concediilor medicale şi îmbunătăţirea aspectului terenurilor virane necultivate”.

Prin Ordin de prefect

Legea prevede că, prin Ordin de prefect, în fiecare județ se vor înființa comisii mixte formate din specialişti din Comisariatele judeţene ale Gărzii naţionale de Mediu, Direcțiile pentru agricultură județene, Direcțiile județene de sănătate publică şi reprezentanți ai autorității publice locale. Aceste comisii județene vor organiza activitatea de control în localitățile din județ.

Ce este ambrozia?

Ambrozia este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragina. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii – începutul toamnei.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

Prin adoptarea acestei legi, România ajunge în rândul majorității țărilor europene care au o lege specifică pentru stârpirea ambroziei și luptă de mai mulți ani pentru combaterea acestei plante dăunătoare sănătății.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor