Au votat: Podul Ferdinand se numeşte Podul Sf. Ladislau

De Cristina Ghilea
117Comentarii
Au votat: Podul Ferdinand se numeşte Podul Sf. Ladislau
Mareşalul Constantin Prezan şi regele Carol I „patronează” cele două poduri noi peste Crişul Repede.


O dispută veche de mai bine de o lună a luat sfârşit marti, în plenul Consiliului local, cu atribuirea de noi nume mai multor poduri orădene. Astfel, podul central, pe care majoritatea orădenilor îl cunosc drept „Podul Ferdinand” a devenit Podul Sfântul Ladislau, conform propunerii executivului local. Aşa numitul Pod Sovata a fost „închinat” regelui Carol I iar podul Macio, a cărui inaugurare se prefigurează în câteva zile, a devenit podul Mareşal Constantin Prezan. Iniţiativa executivului local a fost primită cu critici de opoziţia locală, care a observat şi slaba legătură a personajelor istorice onorate cu urbea de pe Criş. „Este o temă sensibilă. Cred că denumirea sau redenumirea podurilor din oraş merita mai multă dezbatere publică. Fără a contesta meritele mareşalului Prezan, poate că podul acela ar fi fost mai bine să poarte numele Dragoş Vodă sau Velenţa”, a propus Ioan Bonchiş, în numele celor trei consilieri locali PSD prezenţi ieri.
„Trebuie să-i dăm şi Sfântului Ladislau importanţa cuvenită dar mi se pare anormal ca Piaţa Unirii să fie unită cu Piaţa Ferdinand, unde se află regina Maria, prin Podul Sfântul Ladislau”, a observat Bonchiş.

A primit răspuns de la primarul Bolojan, care apreciază că regele Carol I şi Mareşalul Prezan îşi merită numele pomenit în Oradea fie şi doar pentru faptele lor. „Ladislau are o conotaţie cu istoria oraşului. Suntem aici două comunităţi importante în Oradea şi trebuie găsit un echilibru astfel încât toată lumea să se simtă acasă”, crede Bolojan.

Edilul a evitat să expună faptul că atribuirea acestui nume pentru podul central este, de fapt, o tentativă de a domoli pretenţiile celor care îşi doresc statuia regelui Ladislau în Piaţa Unirii, ca întemeietor al Oradiei.

Bolojan a mai precizat că găseşte importantă atribuirea de nume şi pentru a nu lăsa să se înscrie în folclorul local numele atribuite de orădeni. Dacă în cazul podului Sovata problema nu ar fi aşa serioasă, edilul apreciază ca inacceptabil faptul că un pod neterminat de italianul de la Macio să poarte numele firmei care a abandonat lucrarea.

Celelalte poduri rutiere rămân cu denumirile consacrate, Dacia în Centru, Densuşianu în Ioşia şi Decebal în Rogerius.

Sondaj între cititori

www.bihon.ro a iniţiat un sondaj în rândul cititorilor portalului, cu întrebarea „Care ar trebui să fie numele podului din centru?” La sondaj s-a putut vota o singură dată, votul fiind efectuat pe bază de IP. Iată structura răspunsurilor:

Podul Ferdinand – 57.93%, 1,140 voturi
Podul Sf. Ladislau – 42.07%, 828 voturi117Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor