Autorizarea reproducatorilor pentru monta naturala

De Simona Albinaru
Autorizarea reproducatorilor pentru monta naturala
Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Bihor a format o comisie de bonitare care, la solicitarea proprietarilor de reproducători, se va deplasa în fiecare localitate şi fermă.

În perioada 20 mai – 20 iunie, Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Bihor procedează la autorizarea la toate speciile, la solicitarea scrisă a proprietarilor de reproducători. În Bihor sunt 40.550 taurine, 1.110 bubaline, 235.000 ovine, 13.700 caprine, 12.412 porcine şi 6.178 iepe de reproducţie.

La specia taurine, activitatea de reproducţie se desfăşoară în procent de 82 % prin însămânţări artificiale care sunt efectuate de 93 de operatori însămânţători autorizaţi conform Legii 72/2002, cu modificările ulterioare. Aceşti operatori îşi desfăşoară activitatea prin Asociaţia Judeţeană a Lucrătorilor în Reproducţia Animalelor Bihor (AJLRA).

Pentru zonele unde se organizează sistemul de reproducţie prin montă naturală autorizată, la specia taurine se vor autoriza numai tauri cu origine cunoscută. Pentru bubaline se vor autoriza la montă naturală autorizată şi reproducători fără origine, care în urma aprecierilor de exterior, conformaţie-constituţie, corespund standardelor. Pentru ovine şi caprine se vor autoriza la montă naturală autorizată şi reproducători fără origine, dar cu apartenenţă de rasă.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !