Aventuri cu şi prin pădurea din Băile Felix

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Lucian Popuş şi Claudiu Pop (în centru)
Lucian Popuş şi Claudiu Pop (în centru)
Deşi referendumul a eşuat, primarul de Sînmartin ar vrea să facă parcul de aventură în pădure. Prefectul Claudiu Pop şi-ar da tot sprijinul.


„Domnule prefect, mă provocaţi, dar problemele mele au fost rezolvate duminica trecută de populaţia municipiului Oradea”. Acesta a fost răspunsul directorului SC Turism Felix, Florian Serac, invitat de către prefectul Claudiu Pop să-şi spună păsurile, în cadrul Colegiului Prefectural desfăşurat marţi în sala de şedinţe a Primăriei Sînmartin. Este cunoscută opoziţia şefului de la SCT Felix faţă de proiectul de alipire a comunei Sînmartin, de care ţin şi Băile Felix, la Oradea.

O discuţie preluată din tema referendumului în cadrul Colegiului Prefectural ţinut marţi în comuna Sînmartin a fost cea legată de amanejarea pădurii din Băile Felix. Primarul comunei, Lucian Popuş şi-a arătat interesul de a prelua pista de alergare din pădure pentru a o amenaja şi, în acelaşi timp, a avansat ideea amenajării unui parc de aventură în pădure – idee prezentă şi promovată de primarul Bolojan în campania de fuziune a Oradiei cu Sînmartinul. „Am avut o tentativă cu Romsilva acum 5-6 ani şi mi-a cerut o sumă fabuloasă”, a precizat Popuş. Solicitat să răspundă, reprezentantul Direcţiei Silvice-Romsilva Bihor, Teodor Suciu, a avut o atitudine favorabilă acesor propuneri, spre deosebire de declaraţiile şefului Romsilva Bihor, Adrian Florescu, cel care caracteriza propunerile de acest tip, avansate şi de primarul Bolojan în campanie, ca fiind cvasi-imposibile. „O pădure-parc poate fi amenajată ca atare, fără taxe, în condiţiile în care nu se fac defrişări. Ar rămâne ca pădure proprietate publică a statului, care, de altfel, e zonată ca pădure-parc. Doar să nu se facă defrişări de arbori acolo”, a reacţionat silvicul Teodor Suciu.

Reacţia prefectului a venit pe loc. „Dacă e aşa, atunci să veniţi la dl. primar (Popuş) şi să îmi pregătiţi pentru săptămâna viitoare, luni – marţi, o informare cu ce înseamnă preluarea pistei şi ce doreşte domnia sa, un parc de aventură, pentru ca cetăţenii de aici, turiştii, să aibă ce să facă după ce ies de la băi. După ce vă înţelegeri, veniţi şi îmi explicaţi apoi mie, îmi spuneţi unde trebuie intervenit, mă urc în avion şi plec spre Bucureşti”, a declarat prefectul Pop, pus pe fapte mari, de faţă cu toţi directorii de instituţii deconcentrate şi alţi primari din Bihor.

Jean Podilă (în picioare), în faţa sa Teodor Suciu, iar în dreapta lui Podilă, Florian Serac, în cămaşă albă ©

Aşteaptă investiţiile Primăriei

Spre deosebire de Serac, patronul complexului President din Băile Felix, Jean Podilă, s-a arătat dezamăgit de eşecul fuziunii şi aşteaptă acum mai multă performanţă în atragerea fondurilor europene, din partea Primăriei Sînmarin. „Nu trebuie să ne dăm bătuţi, am avut o discuţie cu domnul primar, pentru staţiunile balneoclimaterice sunt alocaţi bani (europeni) expres, le-am şi găsit, însă cele mai mare sume sunt date pentru primării, noi privaţii avem mai puţin. Se pot accesa sume enorm de mari şi pentru a putea ridica puţin calitatea, serviciile din Băile Felix, trebuie să accesăm sume mari”, a afirmat Podilă în Colegiul Prefectural. Apoi, cei doi directori în turism s-au contrat pe tema soartei staţiunii Băile Felix dacă ar aparţine de Oradea. Serac afirmă că dacă ar ajunge să fie administrate de Oradea, Băile Felix şi-ar pierde statutul de staţiune, pe când Podilă susţinea contrariul. Mare susţinător al fuziunii Oradea+Sînmartin, Podilă a profitat de prezenţa primarului Popuş – gazdă a reuniunii – pentru a-i cere să scadă impozitul pe clădiri. „Avem 1,5% impozit pe clădiri, pe când la Oradea este doar 1%. Într-un singur an, am de plătit 370.000 de lei impozit doar pe clădiri. Dar agenţii economici trebuie să şi crească, pentru că altfel nu am bani de investiţii”, i-a învederat Podilă lui Popuş. Primarul de Sînmartin a încercat să pară receptiv la doleanţele patronului complexului hotelier+aquapark President, promiţându-i că-l vor contacta „colegul de la investiţii şi colega de la integrare europeană”.

Staţiuni pe profil

În acest context, prefectul Claudiu Pop le-a sugerat celor din Sînmartin să aibă în vedere o mai bună delimitare a activităţilor în cele două staţiuni. „Poate ar trebui să le împărţiţi în două: Băile Felix să rămână în zona tradiţională de balneaţie-tratament, iar pentru Băile 1 Mai se poate da un profil destinat tineretului”, le-a propus prefectul Pop. Florian Serac şi Jean Podilă au fost invitaţi de către prefect în Colegiul Prefectural, dat fiind statutul lor de reprezentanţi ai principalilor doi agenţi economici din Băile Felix.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor