Avocaţi externi pentru decoraţia lui Tokes

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
18Comentarii
Tokes Laszlo
Tokes Laszlo
Congressmeni americani, parlamentari britanici şi preşedinţii unor fundaţii cer ca Tokes Laszlo să îşi păstreze medalia „Steaua României”.

Europarlamentarul Tokes Laszlo face tot ce-i stă în putere pentru a-şi păstra decoraţia Ordinului Steaua României, cu care a fost distins în 2009 de către preşedintele Traian Băsescu, pentru meritele sale în pornirea Revoluţiei din decembrie 1989.

În 22 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României îl declara pe Tokes nedemn de această distincţie, pe care a primit-o în grad de Cavaler. Ca urmare, Consiliul de Onoare a solicitat Administrației Prezidențiale retragerea decorației.

Biroul de Presă al lui Tokes a emis duminică un comunicat prin care evidenţiază sprijinul extern pe care îl primeşte pastorul Tokes, pentru a-şi păstra decoraţia.

La finele lunii ianuarie, doi congressmeni americani, Frank R. Wolf (republican) și James P. McGovern (democrat), co-președinți ai Comisiei Drepturilor Omului „Tom Lantos”, i-a scris preşedintelui Băsescu, solicitându-i acestuia să facă ce îi stă în putere pentru a convinge Consiliul de Onoare să-şi anuleze decizia ce-l priveşte pe Tokes, considerată a fi injustă de către semnatarii scrisorii. Aceştia nu se sfiesc să scrie că această măsură „pare să indice o restrângere a spaţiului democratic în România”. Wolf şi McGovern ţin să îşi exprime aprecierea pentru pastorul Tokes, scriind despre curajul acestuia, „ce a ajutat la afirmarea unei Românii libere şi juste, merită recunoscut”.

Tokes îl aduce în sprijinul său şi pe Lord Alton, membru al Camerei superioare a Parlamentului britanic, cel care, înaintea deciziei Consiliului de Onoare a Ordinului Steaua României, a adresat o întrebare Guvernului Majestății Sale prin care s-a interesat de demersurile întreprinse la Guvernul român.

Suedezul Goran Lindblad, președintele Platformei Europene a Memoriei și Conștiinței – o iniţiativă la care a pus umărul şi Tokes Laszlo – s-a adresat premierului Victor Ponta, sărind în apărarea lui Tokes. Acesta a susţinut că, dacă lui Tokes i se retrage decoraţia, însuşi statutul european a României ar fi pus sub semnul întrebării!

În fine, un alt avocat al lui Tokes este istoricul american Lee Edwards, președintele Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului, cel care a protestat, într-o scrisoare adresată președintelui României, împotriva intenției de revocare a distincției Steaua României acordate lui Tokes.

Traian Băsescu ezită

În 24 ianuarie, europarlamentarul Corina Creţu, decorată, la rându-i, cu Ordinul Steaua României, îi cerea preşedintelui Băsescu să nu mai amâne punerea în aplicare a deciziei Consiliului de Onoare. „Trebuie să avem o atitudine fermă şi faţă de străinii care denigrează România şi faţă de cetăţenii români care ne atacă din interior”, cerea Creţu. În schimb, preşedintele Băsescu a răspuns că vrea să vadă raportul Consiliului de Onoare (reflectat deja în JB – n.r.), înainte de ia o decizie. Traian Băsescu şi-a justificat precauţia, dând exemplul felului în care a pierdut în instanţă, atunci când a emis decretul de retragere a Ordinului Naţional Steaua României, acordat lui Corneliu Vadim Tudor. Însă acesta din urmă a câştigat procesul cu Administraţia Prezidenţială, deoarece doar preşedintele care a acordat decoraţia poate s-o şi retragă. Vadim fusese distins cu aceeaşi decoraţie ca şi Tokes, în 2004, de către preşedintele Ion Iliescu.

Scandalul a pornit de la declaraţiile făcute Tokes Laszlo la Universitatea de Vară „Balvanyos” de la Izvorul Mureşului, atunci când i-a cerut premierului maghiar Viktor Orban să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Ardealului, „aşa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”. Imediat după această declaraţie, Traian Băsescu reacţiona, spunând că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. La rândul său, premierul Victor Ponta a susţinut retragerea distincţiei acordate lui Tokes de către Băsescu, în 2009.

În ianuarie, prin avocatul său, Kincses Elod, Tokes a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea Consiliului de Onoare, de retragere a distincţiei.

În raportul Consiliului de Onoare a Ordinului, lui Tokes i se reţin „atitudinile revizioniste şi instigările la ură interetnică”. La fel, „încercarea repetată de a confisca meritele Timişoarei şi a timişorenilor reprezintă un abuz moral care îl dezonorează şi îl fac nedemn de a purta însemnele acestui Ordin Naţional”. Potrivit Consiliului, Tokes ar îndemna la nerespectarea Tratatului de la Trianon şi a altor tratate internaţionale, inclusiv bilaterale, între România şi Ungaria.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor