Avocatul Balaci, despre martirii Ciordaş şi Bolcaş

De Crina Dobocan
1Comentariu
Paşcu Balaci a vorbit despre avocaţii martiri ai Beiuşului
Paşcu Balaci a vorbit despre avocaţii martiri ai Beiuşului
Lucrarea a fost prezentată de prof. univ. dr. Viorel Faur, de prof. Teodor Rif (fostul diriginte al avocatului Balaci) şi de editorul ei Ştefan Avram.

Avocatul orădean Paşcu Balaci a lansat, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la eliberarea Beiuşului, cea mai recentă lucrarea a sa. Este vorba de volumul „Regina şi Martirii” – Regina Maria a Romaniei si martirii, cei doi avocati beiuseni Ioan Ciordas si Nicolae Bolcas. Lucrarea este o frescă dramatico-politico-istorică în şapte acte, a cărei acţiune se derulează din 3 august 1915, când Regina Maria vizitează Balcicul din Cadrilater, unde va fi înmormântată inima ei, şi până în 19 aprilie 1919, când de Sfânta sărbătoare a Paştelui, este eliberat Beiuşul. Cartea are şi o încărcătură emoţională pentru autor întrucat unul dintre personajele centrale ale cărţii este şi Gheorghe Balaci din satul Sebiş, bunicul renumitului avocat orădean. Lucrarea urmează să fie lansată şi la Oradea.

„Cei doi avocaţi au fost asasinaţi de către trupele bolşevice în noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919, după ce s-a redactat o listă a morţii de către acea companie de secui încarteruită în zona Beiuşului, în satul Lunca, privind pe intelectualii români, preoţii, care au slujit steagurile celor care au plecat la Alba Iulia”, a relatat avocatul Paşcu Balaci.

Autorul spune că lucrarea sa a avut o incubaţie foarte lungă, fapt pentru care a şi scris-o relativ repede. Personajele cărţii sunt atât din istoria României, cât şi din istoria europeană.

„Ideea de a scrie o piesă despre martiri este foarte veche, din 1988, când a apărut romanul «Sacrificiul» al lui Mihail Diaconescu, de fel din părţile Argeşului, o carte masivă. El a avut acces la surse documentare. Din fericire, am avut şi eu aceste surse documentare printr-un vârstnic avocat beiuşan, care mi-a oferit cartea «Zile trăite» scrisă de Roman Ciorogariu. Era la vremea aceea o carte interzisă”, a dezvăluit avocatul.

Legături

Ideea de bază a acestei piese este legătura dintre Regina Maria şi martiri.

„Aşa cum Regina Maria a fost în rândul celor care au suferit în Moldova, în rândul soldaţilor, în tranşee, în spitalele de campanie de pe front, fiind înconjurată de presiunea inamică a nemţilor, tot aşa şi cei doi martiri – Ciordaş şi Bolcaş, conducători ai romanilor şi conducători ai consiliului naţional român (cum era Ciordaş), au stat şi ei sub ameninţare bolşevică după 1 decembrie 1918 şi până în 19 aprilie 1919. O legătură este şi faptul că Regina Maria a României a venit în vizită la Oradea şi a primit-o în vizită pe Viora Ciordaş, soţia avocatului Ciordaş, pentru a-i exprima coondoleanţe în legătură cu moartea tragică a bărbatului ei”, a mai spus Balaci.

Ideea dramatică pe care a vrut să o sublinieze Balaci în aceasta piesă este că dacă cei doi avocaţi au căutat toată viaţa lor să câştige procese, adunând dovezi, acum este rândul ca ei înşişi să devină probe pentru procesul cel mare care se cheamă România Mare, în sensul ca chipurile lor, care au fost chinuite, să fie fotografiate şi să devină probe pe masa Conferinţei de Pace de la Paris.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor