Baile Felix – 1 Mai, cuib de interese?

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Lacul termal e acoperit parţial cu vegetaţie, miercuri
Lacul termal e acoperit parţial cu vegetaţie, miercuri
Aqua President a primit licenţă pentru noi foraje de apă termală. Jean Podilă spune că nu afectează lacul termal din Băile 1 Mai.

 În contextul în care lacul cu nuferi din Băile 1 Mai e în suferinţă, complexul Aqua President a primit de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, în luna ianuarie, o nouă licenţă pentru exploarea apelor minerale terapeutice în perimetrul Cordău Nord-Est. Aceasta după ce biologul Anna Marrosy şi Muzeul Ţării Crişurilor ceruseră restricţionarea folosirii apei geotermale în Băi în scop strict terapeutic.

Proprietarul complexului, Jean Podilă, asigură însă că zăcământul din care se extrage apă termominerală la aquapark-ul President nu are nicio legătură cu apele geotermale care alimentează rezervaţia naturală din Băile 1 Mai. Omul de afaceri susţine că nu exploatarea excesivă, ci altele sunt cauzele secării lacului. Cum ar fi seceta, aspect indicat în mod repetat şi de omul ANRM din Bihor.

Pentru a scăpa de acuzaţiile lansate inclusiv de muzeografii de la Muzeul Ţării Crişurilor, Jean Podilă arată că „persoane cu cetăţenie dublă, româno-maghiară” ar avea tot interesul să dispară atât Rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, cât şi turismul din Băile Felix!

Acuzat în problema lacului „Ochiul Mare”, patronul de la Aqua President vede vinovaţii în altă parte. „Adevărul este că se vrea moartea nuferilor, nu salvarea lor”. Acestea sunt cuvintele lui Jean Podilă, proprietarul complexului Aqua President din Băile Felix. Podilă încearcă să contracareze acuzele venite dinspre Muzeul Ţării Crişurilor. În luna ianuarie, muzeografii indicau că astă-toamnă, atunci când s-a dat drumul la aquapark-ul President, imediat a scăzut şi nivelul în lacul termalOchiul Mare” din Băile 1 Mai, aflat în Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea.

Invazia „româno-maghiarilor”

Podilă respinge orice legătură între afacerea sa şi problemele termale are rezervaţiei. Dimpotrivă, vine cu o altă ipoteză, acuzând interese imobiliare „ale unor persoane de cetăţenie dublă, româno-maghiară”. „Cei care stau în spatele acestor idei de distrugere a lacului cu nuferi caută orice metodă pentru a găsi un ţap ispăşitor pentru a distruge nuferii, pentru a le ieşi proiectul imobiliar”, spune Podilă, convins că se doreşte distrugerea staţiunii Băile Felix! Întrebat care ar fi aceste persoane, omul de afaceri a ezitat ieri, dar s-a arătat convins că acestea se vor cunoaşte, cât de curând. Jean Podilă zice că nu s-a implicat până acum în această problemă dar, dat fiind că President este acum asociat cu secarea lacului termal din 1 Mai, susţine că e dispus să pună la dispoziţie o listă cu „româno-maghiarii” care vor să pună pe butuci turismul din Felix. Pentru Podilă, o dată ce nuferii din lacul termal vor dispărea, automat va dispărea şi statutul de rezervaţie al zonei şi, astfel, se va putea da undă verde proiectelor imobiliare. La fel ca şi prefectul Claudiu Pop, Podilă a arătat spre custodele rezervaţiei – Muzeul Ţării Crişurilor – care, susţine Podilă, şi-a dat avizul pentru un complex spa ce ar urma construit chiar în interiorul rezervaţiei naturale! În ianuarie, prefectul Pop îl acuza pe muzeograful Radu Huza că, din documentele pe care le are la dispoziţie, Huza ar fi făcut „fals şi uz de fals”, modificând limitele rezervaţiei naturale Pârâul Peţea pentru ca acel complex spa să poată fi construit!

Podilă acuză Muzeul că nu s-a îngrijit de rezervaţia naturală şi că nuferii vor muri din cauza invadării lacului cu buruieni şi nadă. „Lacul nu a fost curăţat niciodată în ultimii 20 de ani, fiind colmatat izvorul de unde se alimentează”, transmite patronul de la President, care-şi arată disponibilitatea de a prelua intreţinerea lacului! Podilă: „Vă promit că în 5 luni va fi un loc frumos de agrement. Dacă răspunsul este da, vom repara gardurile, se va decolmata lacul, se vor pune băncuţe, arbori şi se vor amenaja alei, pentru a permite accesul vizitatorilor. Se va amenaja albia pârâului, iar în caz de secetă se va pompa apa”.

Aquapark-ul şi lacul

Încă de acum nouă ani, President are concesionate pentru douăzeci de ani 10 hectare de la ANRM, în perimetrul Cordău Nord-Est. Deja sunt săpate două foraje, la 130 – 160 metri adâncime. Acum, pe acelaşi perimetru, Podilă a primit de la ANRM o licenţă pentru încă două foraje, în apropierea aquapark-ului. Proprietarul complexului susţine, însă, că punga termominerală din care extrage el nu comunică în subteran cu izvoarele lacului cu nuferi din 1 Mai. „Forajele din Aqua President nu pot interfera cu forajele şi apa din Băile 1 Mai, deoarece această proprietate se pierde după 50 de metri”, susţin patronul de la President. Mai mult, Jean Podilă indică faptul că problema cu lacul termal datează deja de un an, iar aquapark-ul său este deschis doar de două luni, „deci nu se poate spune că influenţează scăderea debitelor”.

ANRM vs Muzeu, in cazul lacului cu nuferi

Solutii doar pe hârtie pentru Baile 1 Mai

Lacul Ochiul Mare are „pleoapele” grele…

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor