Banca de timp, servicii plătite cu timp

De CARMEN ILE
Reactualizat la:
6Comentarii
Banca de timp, servicii plătite cu timp
Asociația Ambasadorii viitorului, alcătuită din câțiva tineri din Zalău, a lansat primul proiect – Banca de timp, care își propune ca oamenii să ofere timpul lor în schimbul unor servicii.

Asociația își propune să-i orienteze pe tineri și să schimbe atitudinea lor prin activități și proiecte de educație, comunicare, conservare a mediului.

Banca de Timp

Este primul proiect al Asociației Ambasadorii viitorului, care constă în proiectarea unui „Organizator de timp” pentru realizarea unui schimb de servicii sau schimb de timp. Acesta ar urma să fie un sistem economic alternativ, care utilizează moneda Timpul.

Cum funcționează

Oferi o oră să ajuți pe cineva în comunitate și câștigi o oră credit (timp) care se înregistrează în Banca de date a Timpului. Ora câștigată poate fi folosită să plătești pe cineva de la care ai nevoie de anumite servicii.

„Schimbul de servicii favorizează conectarea oamenilor, comunităților, împlinirea nevoilor și accelerează dezvoltarea. Toate acestea în același timp”, explică Alex Dan, președintele Asociației Ambasadorii viitorului.

De exemplu, o mamă care are copilul bolnav, primește servicii medicale de la un doctor, iar în loc să îl plătească în bani, el primește o filă de CEC valorând 1 oră. Cu această filă, medicul va plăti unui profesor meditațiile copilului, acesta la rândul său va plăti casnica ce îl ajută la menajul din casă, sau la pensionarul care îi face cumpărăturile, sau îi duce copilul la școală. Pensionarul va preda fila de CEC primită medicului care îl consultă. Astfel cercul se închide și toți își rezolvă problemele fără să fie nevoie de bani.

Ora este egală ca valoare, indiferent de tipul de serviciu făcut în acest timp.

„Toată lumea are calități, talent si sentimente de oferit. Toți putem contribui la o lume mai bună. Unele servicii înseamnă mai mult decât evaluarea lor în bani. Munca trebuie redefinită ca valoare, trebuie să fie onorantă și recompensată”, sunt convinși membrii Asociației Ambasadorii viitorului.

Potrivit acestora, Banca de timp are scopul de a promova talentele și resursele pe care fiecare om le are de oferit, o muncă făcută cu drag și bucurie, dar și oferirea timpul pentru cauze nobile precum voluntariatul, pentru educația copiilor, pentru informare și instruire pe diverse teme a tineretului și o mai bună înțelegere a nevoilor comunității.

Banca de Timp de la Zalău va funcționa la nivel local (în Zalău), iar în prezent se află la stadiul în care se realizează baza de date.

La nivel global

Banca de timp funcționează deja în 26 de țări din lume. Doar în Marea Britanie există 108 bănci de timp, iar în Statele Unite ale Americii sunt recunoscute oficial 53.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor