Bani europeni, soluţie băştinaşă

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Bani europeni, soluţie băştinaşă
Pentru a recupera gradul slab de absorbţie al banilor europeni, Guvernul ar deconta la UE şi lucrări finanţate local, atribuite, executate şi recepţionate după reguli româneşti.


Ministerul Afacerilor Externe negociază cu organismele de finanţare europeană decontarea pe două programe operative sectoriale (POS) a unor lucrări terminate, efectuate de administraţiile locale din fonduri proprii. „E un proiect bun”, califică primarul Ilie Bolojan acest demers.
Podul Sovata, extinderile reţelelor de utilităţi, modernizarea şi construirea străzilor – toate investiţii din fonduri proprii, finalizate, care s-ar încadra în condiţiile de finanţare ale POS-urilor de Mediu şi Transport, figurează pe această listă. 60-70% din costul acestora ar putea fi decontate din cele două POS-uri, cu condiţia ca negocierea cu finanţatorul să ajungă la un final favorabil pentru MAE.

Măsura este benefică datorită infuziei de capital spre bugetele de investiţii ale comunităţilor care au dovedit că „mişcă” şi singure. Pe de altă parte, rămâne de văzut cum va accepta finanţatorul la decontare lucrări a căror atribuire, execuţie şi recepţionare s-au executat „în dulcele stil clasic” românesc, cu termene de finalizare aproximative şi cu suplimentări de fonduri ulterioare.

Bolojan apreciază că în cazul Oradiei ar putea fi vorba de decontări de 10-20 milioane euro. Listele cu lucrări trebuie predate până în februarie.
În condiţiile acestei suplimentări, se ridică problema utilităţii creditului pe care Oradea îl negociază acum cu Banca Europeană de Investiţii. „Volumul creditului ar putea fi scăzut”, zice Bolojan. Chiar dacă vin cu condiţii de creditare avantajoase, banii de la BEI sunt, totuşi, purtători de dobândă pe durata celor aproximativ 20 de ani de rambursare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor