Bani pentru firmele care angajează persoane de vârsta a doua

De Alexandru Guiaș
Bani pentru firmele care angajează persoane de vârsta a doua
Șomerii de peste 55 de ani din Bihor, invitați să-și găsească un loc de muncă

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor a prezentat ieri situația proiectului „Fii activ la orice vârstă”, proiect care se adresează persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, atât celor care au indemnizație de șomaj, cât și celor care nu mai beneficiază de indemnizație.

„Proiectul în Bihor se derulează prin toate punctele noastre de lucru din județ și se va încheia la finele acestui an și se desfășoară în patru etape: cercetare, strategie, concretizarea strategiilor, cercetarea de impact. Prin acest proiect s-a dorit conștientizarea celor care au peste 55 de ani privind posibilitatea integrării lor în muncă, dar și a angajatorilor care să fie stimulați pentru a-i angaja”, a declarat Bekesi Csaba, directorul AJOFM Bihor. Acesta a mai spus că angajatorii vor beneficia de 500 de lei pentru fiecare persoană cu vârsta de peste 55 de ani pe care o angajează, dar și pentru cei care mai au cinci ani până la vârsta pensionării, pe o perioadă de 18 luni.

În Bihor majoritatea șomerilor înregistrați au peste 45 de ani

Din datele AJOFM Bihor la această oră sunt înregistrați în județ 9.965 de șomeri, din care 3.500 au vârsta între 45 și 50 de ani, 1.500 între 50 și 55 de ani și 1800 au peste 55 de ani. Din aceștia două treimi sunt șomeri fără indemnizație sau nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de indemnizație.

Bekesi Csaba Bekesi Csaba ©

 

„Din păcate în urma proiectului s-a constatat o reticenţă din partea angajatorilor care nu au suficientă încredere în abilitățile persoanelor de peste 55 de ani pentru a face față cerințelor posturilor puse la dispoziție. Pe de altă parte, cei ajunși la vârsta amintită manifestă și ei un interes scăzut în a încerca să-și caute un nou job. Unul din motive ar fi lipsa de încredere în sine, dar și cea în angajatori. Tocmai de aceea am căutat ca prin acest proiect să atragem cele două părți, pentru necesitatea prelungirii vieții active a celor care au peste 55 de ani, care din păcate se cred dați la o parte”, a mai spus șeful AJOFM Bihor.

Lipsă de interes față de cursurile de recalificare din partea șomerilor de peste 55 de ani

Între șase luni și un an durează până când își găsesc un loc de muncă cei care au peste 55 de ani. În ce privește cursurile de reconversie profesională, 112 persoane de peste 45 de ani au beneficiat de ele. Din aceștia, 208 au între 45 și 55 de ani, iar 4 au peste 55 de ani. „Un lucru de care trebuie să țină cont firmele este că cei care au peste 55 de ani, majoritatea au calificare și vechime, problema lor este cea de a ține pasul cu modernizarea și de a interacționa cu tehnologia modernă. Totuși, acest aspect poate fi rezolvat prin punerea în echipă a unui tânăr cu o persoană cu vârsta de peste 55 de ani. Astfel angajatorul va avea de câștigat, iar cei doi vor avea de învățat unul de la celălalt”, e de părere Bekesi Csaba.

Cei care au peste 55 de ani și nu au un job trebuie să știe că pot obține informații privind proiectul la sediul AJOFM Bihor sau online pe site-ul instituției. „Fii activ la orice vârstă” este un proiect demarat în iulie 2014 de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Valoarea proiectului s-a ridicat la 13.098.285 de lei, bani nerambursabili proveniți din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !