Bani pentru Parcul Salca din Oradea

Bani pentru Parcul Salca din Oradea
Există finanţare pentru parcul dorit de Primărie în zona Cantemir – Nufărul. Parcul Salca va avea 3,4 hectare.

Marţi, primarul Ilie Bolojan a semnat la Bucureşti contractul de finanţare pentru amenajarea Parcului Salca. Acest parc va beneficia de fonduri de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Investiţia se ridică la 2,7 milioane de lei noi, cu TVA inclus. Din această sumă, 2 milioane de lei vor veni de la Administraţia Fondului pentru Mediu, în timp ce contribuţia proprie a Municipiului Oradea este de 222.728 lei. Diferenţa o reprezintă TVA.

Parcul Salca va fi situat pe malul Peţei, între zona Cantemir şi Lotus Center, pe o suprafaţă totală de 34.140 metri pătraţi. Proiectul parcului este unul complex. Se are în vedere amenajarea unui lac pe o suprafaţă de 4.885 mp, adică 14,31 % din suprafaţa totală. De asemenea, se doreşte realizarea unui labirint medieval având în centru un foişor/observator. Parcul va avea şi două rozarii dispuse pe arterele importante de acces în parc, precum şi două piaţete pentru recreere.

În total, sunt prevăzute să fie plantate 10.883 de plante (arbori, arbuşti, plante perene, trandafiri, plante de apă şi mlaştină, bambuşi, gard viu).

Investiţia în Parcul Salca prevede următoarele lucrări:

– realizarea unui lac cu o suprafaţă de 4.885,00 mp, adică 14,31 % din suprafaţa totală, plantat cu 11 specii de plante de apă şi de mlaştină, traversat de un ponton din lemn pentru a fi observată viaţa acvatică şi de un pasaj din blocuri de beton şi piatră care să creeze o mică cădere de apă (0,20 m).

– realizarea unui labirint medieval având în centru un foişor/observator

– 2 rozarii dispuse pe două artere importante de acces în parc, prevăzute cu pergole şi bănci

– 2 piaţete pentru recreere, activităţi cu rol educativ şi informativ, în special legate de mediu şi protectia acestuia, una scufundată iar cealaltă înălţată

– o plantaţie de bambuşi înalti de 4-8 m, pe malul lacului.

Parcul va fi dotat cu panouri de informare cuprinzând planul parcului, cât şi speciile de plante şi amplasamentul acestora; fântâni de apă potabilă; toalete ecologice; bănci; coşuri de gunoi; stâlpi de iluminat cu o înălţime de 100 cm pe aleile principale şi stalpi de 350 cm, alimentaţi cu panouri fotovoltaice, dar şi reţea de irigat pentru toate plantele care necesită apa şi aspersoare pentru peluze.

Bolojan spune că licitaţia va avea loc la finele lunii august şi îşi doreşte ca Parcul Salca să fie gata până în vara anului viitor.

 

 

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor