Bani și de la Primărie pentru Universitatea din Oradea

De Alexandru Guiaș
1Comentariu
Pe viitor Universitatea ar urma să primească bani și de la Primărie
Pe viitor Universitatea ar urma să primească bani și de la Primărie
Conform rectorului Universității din Oradea, ideea aparține primarului Bolojan, ca Primăria să contribuie financiar pentru a ajuta cu bani Universitatea.

Ministrul Educației, Adrian Curaj vrea ca toate universitățile de stat din țară să ajungă să fie finanțate și de administațiile locale, respectiv primării. Acest lucru a fost dezbătut în trei, între ministru, primar și rector. Toți trei căzând de acord că ar fi un lucru benefic atât pentru Universitate cât și pentru oraș.

În cadrul unei conferințe, ministrul Educației a precizat că va discuta cu colegii săi din Guvern posibilitatea de a implementa această măsură. Curaj nu a dat însă detalii legate de modul în care se va face această finanțare. „Să vedem dacă în perioada aceasta scurtă putem face modificările necesare ca administraţia locală să poată finanţa universităţile de stat. Cred că universităţile joacă un rol fantastic în comunitate, aduc dinamică multă, foarte mulţi studenţi, oameni care produc şi în urma cărora, prin taxare, comunitatea ar avea parte de resurse suplimentare. Câteodată resursele nu sunt suficiente, însă împreună cu administraţia locală, Universitatea ar putea să facă față din punct de vedere financiar”, a precizat ministrul Educației. Ministrul a mai spus că Universitatea din Oradea este avantajată în acest sens datorită parcului tehnologic, unde ar putea fi cooptații actualii studenți după ce își termină studiile sau chiar înainte de finalizarea acestora.

Referitor la posibila finanțare a Universități cu bani de la Primărie, rectorul Constantin Bungău ne-a spus că „ideea a fost lansată la o discuţie cu primarul Ilie Bolojan, ca pe lângă finanţarea pe care universităţile le primesc de la Minister, să fie subvenţionate şi de primării. Ar fi un lucru binevenit pentru activitatea universităţii noastre, doar că trebuie să existe o pârghie legală. Ori ministrului Curaj tocmai asta i s-a cerut”.

În urma vizitei de la Oradea, Ministrul Educaţiei a rămas plăcut surpins de realizările Universității pe care a văzut-o și în urmă cu doi ani, iar acum a găsit aici laboratoare noi și a precizat că are încredere a că lucrurile merg pe un făgaș bun aici. Curaj a lăudat toate universităţile româneşti, susținând că sunt puternice, cu toate că reprezentanții mass-media iau adus la cunoștință faptul că nici o universitate din România nu se află printre primele 500 din lume.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor