Banii de la voi, norocul multor copilasi cu cancer

De Otilia Șandor
1Comentariu
Banii de la voi, norocul multor copilasi cu cancer
Mai mulţi copii oncologici au fost trataţi din banii fundaţiei “Protejaţi copiii”.

Numai bunăvoinţa bihorenilor şi chibzuinţa oncologilor pediatri a făcut ca mulţi copii cu cancer să nu rămână fără tratament, în pofida sincopelor pe plan european a citostaticelor.

Dr. Gabriela Miculschi, reputat onco-hematolog pediatru, informează că din procentul de 2% direcţionat anul trecut de către mulţi bihoreni din veniturile lor către fundaţia Spitalului Municipal “Dr. Gavril Curteanu” s-au adunat peste 12.000 lei. Spre diferenţă de alţi ani, din această sumă şi din rezerva de bani mai veche a fundaţiei, nu s-au mai cumpărat aparate şi materiale sanitare pentru oncologia pediatrică. Astfel, numai în luna noiembrie şi decembrie 2012, au fost cheltuiţi 6.000 euro pentru citostatice la copiii cu cancer din spital şi acum se efectuează proceduri pentru cumpărarea din Spania a unei alte medicaţii în sumă de 1.300 euro, tot pentru citostatice la un copil.

Sistem european

Doctoriţa a explicat că de o vreme s-a stopat producţia la unele citostatice în Europa, din motive de siguranţă. O vreme, copiii cu cancer de la Curteanu au primit citostaticele din rezervele unităţii, apoi medicii au început să apeleze la rezervele spitalelor din alte oraşe din ţară şi străinătate. La finele anului trecut, dr. Raed Arafat a promis pe vremea cât a fost ministru interimar la Sănătate că va rezolva problema citostaticelor din ţara noastră, dar nu a reuşit întrucât penuria nu e la nivelul ţării noastre ci la nivel european, fiindcă fabricile de profil nu au mai produs unele astfel de tratamente.

Noroc cu bihorenii care au donat fundaţiei bani sau au direcţionat 2% din impozitul pe veniturile lor. Cu sumele din fundaţie, medicii onco-pediatri au început să caute citostaticele prin bruma de rezervă ale altor state.

Doctoriţa crede că sincopa din sistemul european se va rezolva în circa o lună de zile, însă unii dintre copiii cu cancer nu mai pot răbda nici atât. De aceea, doctorii au cumpărat din banii fundaţiei citostatice din alte ţări.

Direcţionaţi 2%

De reţinut că la fundaţia “Protejaţi copiii” lucrează voluntar medici şi asistente de la Spitalul Curteanu. În cadrul fundaţiei nu există salarii şi nici altă formă de remunerare a cadrelor medicale implicate în voluntariatul pentru salvarea copiilor oncologici. De amintit şi faptul că la oncologia pediatrică de la Oradea se lucrează de ani de zile pe protocoale internaţionale, doctorii de aici colaborează intens cu colegi din centre medicale din alte oraşe ale ţării şi din străinătate şi zeci de copii cu cancer au fost salvaţi de la moarte.

La ora actuală, la Curteanu sunt în jur de 15 copii cu cancer cu tratament oncologic intensiv şi încă vreo 10 pe tratamente mai uşoare. Sincopa citostaticelor vizează cei 15 copii cu tratament intensiv, costul lunar al întregii medicaţii (citostatice, antivomitive, factori de creştere etc) pentru un singur copil grav bolnav de cancer fiind de circa 10.000 lei.

În numele acestor copii, dr. Miculschi ţine să mulţumească bihorenilor care anul trecut au direcţionat 2% din impozitul veniturilor lor pentru fundaţia “Protejaţi copiii”. Totodată, bihorenii sunt îndemnaţi să doneze bani şi să direcţioneze şi acum, în acest an, acest procent (dacă o persoană nu îşi direcţionează 2% către o fundaţie, statul i-l va îndrepta aleatoriu). Cei interesaţi se pot prezenta la secretariatul Spitalului Curteanu Oradea, de pe str. C. Coposu.

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor