Baraje expertizate şi avizate

De Simona Albinaru
Acumularea Leș
Acumularea Leș
Comisia Teritorială Transilvania a expertizat şi avizat 17 baraje din spaţiul hidrografic Crişuri.

Sâmbătă, 7 martie 2015, la Sighişoara s-a finalizat sesiunea de lucru a Comisiei Teritoriale de Avizare Transilvania (CTAT). În cadrul întrunirii au fost analizate lucrări hidrotehnice din bazinele hidrografice: Crişuri, Mureş, Someş-Tisa şi Banat. Comisia a examinat 21 de baraje din judeţele: Bihor, Arad, Bistriţa-Năsăud, Timiş şi Hunedoara. Marea majoritate au fost din spaţiul hidrografic Crişuri, şi anume 17 baraje, din care 15 au ca deţinător Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

Exploatarea în siguranţă a barajelor, indiferent de deţinătorul sau scopul pentru care au fost construite, este o prioritate, în acest sens, scopul Comisiei este acela de a examina, periodic, toate barajele pentru a se asigura că respectă exigenţele de performanţă referitoare la siguranţa în exploatare.

Verificări

„Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, în cadrul acestei sesiuni de lucru a obţinut acordul de funcţionare în siguranţă pentru acumulările: Beliu, Frunziş, Făgernic, Sântimreu, Viţeilor, Popii, Steluţei, Zărand, Chier şi Sartiş din judeţul Arad; şi pentru acumulările: Alceu, Filip, Miersig, Şauaieu şi Leş din judeţul Bihor. De asemeni, încă două lucrări din bazinul hidrografic Crişuri au primit aviz şi anume: Budureasa II, deţinător Primăria Curăţele (Bihor) şi batalul Dolea, deţinător Primăria Suplacu de Barcău” a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.

Comisia a stabilit şi o serie de măsuri pentru exploatarea în siguranţă a acumulărilor, printre care: studii pentru deversor suplimentar, reparaţii de întreţinere la turnul de manevră sau amenajare pentru deversor. În funcţie de starea lucrărilor, barajele au primit avize sau autorizaţii pe perioade cuprinse între 2 şi 7 ani.

Comisia a întrunit specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, din mediul universitar, din rândul experţilor naţionali autorizaţi, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă Crişuri, Mureş, Someş-Tisa şi Banat, precum şi din cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !