Biblioteca, rupta între sedii

Biblioteca, rupta între sedii
Sute de mii de carti si colectiile de periodice vor ramâne inaccesibile cititorilor pâna la mutarea definitiva. Procesul de mutare a Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” afecteaza serios activitatea acestei institutii.

Fost director interimar în perioada framântarilor care s-au soldat, în cele din urma, cu parasirea sediului din Piata Unirii si cedarea spatiului Episcopiei Greco-Catolice, Mircea Popa declara ca promisiunea sa va fi respectata. În urma cu câteva luni, Popa, actualul sef al Biroului Metodic al Bibliotecii, spunea ca, pâna la 1 februarie 2006, din vechiul sediu va fi luat si „ultimul picior de scaun”.

Din nefericire, lipsa de spatiu nu a permis aducerea la locatia în care functioneaza temporar biblioteca, cea din Piata 1 Decembrie, a tuturor unitatilor de carte de care dispunea institutia, parte dintre acestea fiind ambalate în cutii si depozitate la viitoarea adresa, în incinta fostei garnizoane, acolo unde va fi vecina cu Muzeul Tarii Crisurilor, alta institutie „excomunicata”.

Un an, un an si jumatate

Lucrarile la amenajarea noului sediu se vor întinde pe tot parcursul anului 2006, sustine Mircea Popa, prima transa de bani fiind deja alocata de catre Guvernul României, restul finantarii urmând a se face de catre Consiliul Judetean Bihor. „În prezent, conditiile de depozitare în incinta cazarmei sunt optime, respectiv cartile care au fost duse sunt ferite de intemperii, de temperaturi excesive, deci nu stau afara în ploaie, nu pot fi consultate”.

Cel mai mare numar de periodice (colectii de ziare si reviste, cu exceptia celor aparute în perioada 2000-2006), volumele din depozitul general, care puteau fi citite doar la sala de lectura, peste 200.000 de carti, plus alte 100 de mii de carti vechi si de patrimoniu, vor ramâne inaccesibile pâna la definitivarea lucrarilor la sediul din garnizoana.
Mircea Popa este totusi optimist în ceea ce priveste mutarea definitiva în noua locatie, estimând ca aceasta ar putea avea loc în urmatoarele 12-18 luni. „În acest interval de timp va fi rezolvata si problema mobilierului, care trebuie schimbat în totalitate, deoarece este vechi de peste 25 de ani”, sustine Popa.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !