Vot în Bihor: Iohannis – în urban. Ponta – mai ales în mediul rural

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
ponta-si-iohannis
ponta-si-iohannis

Candidatul ACL a câştigat pe un bazin electoral stabil în Bihor, în timp ce Victor Ponta şi PSD au cules voturi de peste tot.

Klaus Iohannis a fost preferat în mediul urban din Bihor, în timp ce Victor Ponta a punctat îndeosebi în mediul rural, adunând voturi distribuite în mod echilibrat în multe zone ale judeţului. Candidatul ACL PNL-PDL a câştigat la Oradea, Marghita, Beiuş, Aleşd, Sânmartin şi Popeşti, în timp ce candidatul PSD a învins la Ştei. Iohannis a câştigat cel mai detaşat la Aleşd, unde a obţinut 52,8% în faţa unui Ponta de 21,4%. În schimb, la Popeşti, primarul Sibiului a ieşit primul la mustaţă cu Ponta: 43,5% – 43,2%.

Kelemen Hunor (UDMR) a învins detaşat la Valea lui Mihai (56,5%), Săcueni (51,7%) şi confortabil la Salonta (35,6%), dar a luat un scor clar sub potenţialul electoratului UDMR din municipiile Oradea (8,7%) şi Marghita (24,2%). Chiar dacă la Marghita primarul are prinsă la piept sigla lalelelor. Klaus Iohannis a fost beneficiarul acestor preferinţe la vot ale maghiarilor. De asemenea, un aspect simptomatic, la Paleu Iohannis a obţinut 30,1%, cu doar 6 procente în urma lui Kelemen şi mult peste Ponta, cotat la 9,4%.
La nivel judeţean, Iohannis a adunat 37,3%, Ponta 32,2%, iar Kelemen 11,8%.

Iohannis a câştigat în Bihor, adunând 94.967 de voturi în tot judeţul. Iar zona Aleşd, alături de Oradea, au fost cele care i-au adus candidatului ACL o mulţime de voturi. Deloc întâmplător, Iohannis a câştigat cel mai clar în oraşul Aleşd, unde a depăşit 50% dintre preferinţele localnicilor. Candidatul ACL a câştigat în mediul urban din judeţ, iar acolo unde nu a fost pe primul loc, a ieşit pe locul 2. E cazul localităţilor Salonta, Ştei şi Săcueni. Excepţie face Valea lui Mihai, unde Iohannis a fost devansat de candidatul PSD, Victor Ponta.

Comunele lui Ponta

În ciuda victoriei lui Iohannis, PSD Bihor l-a adus pe Victor Ponta la doar 5 procente în spatele candidatului Dreptei. Aceasta deoarece Victor Ponta a adunat voturi de peste tot, câştigând cu peste 50% în 19 comune din judeţ. Prin comparaţie, Iohannis a câştigat cu scoruri de peste 50% în 14 unităţi administrativ-teritoriale din Bihor. Migraţia unor primari spre PSD, din ultima perioadă, a dat roade pentru filiala condusă de Ioan Mang. Au fost comune unde primarii traseişti veniţi la PSD i-au adus lui Ponta scoruri ce au depăşit 50%: Lăzăreni, Avram Iancu, Husasău de Tinca, Pietroasa şi Borod. Victor Ponta a fost votat de 82.078 de bihoreni.

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obţinut scoruri destul de mici în oraşe precum Oradea şi Marghita. În schimb, au fost comunităţi de etnie maghiară din mediul rural ce au votat masiv cu candidatul lor, comunele Buduslău şi Sălacea fiind exemple grăitoare în acest sens. Aici, Iohannis şi Ponta au obţinut mult sub 10%. Candidatul UDMR a fost preferat de 33.033 de alegători din Bihor, în timp ce contracandidatul său din sânul comunităţii maghiare, Szilagyi Zsolt, a obţinut doar 6.769 de voturi. Cele mai puţine voturi au fost obţinute de candidatul Mircea-Mirel Amariţei: 158, dintr-un total de 254.513 de voturi valabil exprimate în judeţul nostru.

Rezultatul votului pe localităţi în judeţul Bihor2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor