Bihorencele isi vad de sanatatea lor

Bihorencele isi vad de sanatatea lor
Din 576 de femei consultate, peste 200 au tumori benigne şi şase – tumori maligne.

Bihorencele se interesează de sănătatea lor. Concluzia a fost dată de medicii oncologi şi chirurgi de la Spitalul Pelican, care au derulat în luna octombrie o campanie pentru depistarea cancerului mamar.

Medicii implicaţi spun că un număr mare de doamne şi domnişoare (576) s-au adresat cabinetelor de la Pelican, pentru a control medical gratuit la sân. Dintre acestea, peste 70% au necesitat şi au beneficiat şi de investigaţii paraclinice (ecografie la sân respectiv mamografie). Vârsta celor ce au vrut să îşi facă control la sâni a fost cuprinsă între 18 – 76 de ani. Din totalul femeilor ce au beneficiat de campanie, şase, cu vârsta între 43 şi 63 de ani, au fost depistate cu tumori maligne. Dintre cele şase paciente, două au primit şi confirmarea histopatologică, iar una dintre aceste două a şi început tratamentul de chimioterapie.

 Continuă

Dr. Ioana Puşcaş, medic oncolog la spital care a participat la acţiunea de depistare a cancerului mamar la bihorence spune că din cele 576 de femei ce s-au prezentat la consult pe parcursul lunii octombrie, peste 200 au fost depistate cu tumori benigne (noduli etc) şi, după consult, au fost şi supuse tratamentelor de specialitate.

Incidenţa cancerului mamar e tot mai mare în ţara noastră, factori de risc fiind cel genetic, sedentarismul, obezitatea, fumatul, stilul nesănătos de viaţă.

Pentru a evita tragediile, doctoriţa recomandă femeilor cu vârsta peste 30 de ani câte un consult clinic o dată pe an, femeilor peste 40 de ani – mamografie o dată la doi ani, iar femeilor peste 50 de ani – mamografie anual.

Pentru reducerea cazurilor grave de cancer la sân, s-ar impune screeninguri la nivel naţional, opinează doctoriţa, prin care să se depisteze tumorile în faze incipiente.

Chiar dacă această campanie s-a încheiat, la Spitalul Pelican continuă consulturile gratuite pentru femeile care au suspiciuni tumorale şi pentru cele care au cancer deja dovedit histopatologic. Medicul informează că şi la acest spital bolnavii oncologici sunt luaţi în evidenţă şi că beneficiază gratuit de citostatice, prin relaţia contractuală dintre această unitate medicală şi Casa de Asigurări de Sănătate.

Otilia Sandor

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !