Bihorul, fruntaş la resurse

De Cristian Horgoș
6Comentarii
Bihorul, fruntaş la resurse
Publicaţii specializate care au analizat licenţele ANRM arată că judeţul Bihor are cele mai multe resurse minerale.

Judeţ codaş în Ardeal la venitul mediu pe cap de locuitor, Bihorul e primul judeţ din ţară ca varietate a bogăţiilor subsolului. Aşa reiese din studiile naţionale efectuate recent de Ziarul Financiar şi de Gândul pe baza licenţelor acordate de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale. Astfel, ANRM a emis pentru Bihor licenţe şi permise de exploatare pentru 22 de tipuri resurse: ape geotermale, ape minerale naturale plate, ape minerale terapeutice, argilă comună, argilă refractară, calcar, calcar cu brucit, dolomită, gresie, nisip, granodiorit, amfibolit, gnais, nisip şi pietriş, marmură, marna, minereu cu bismut, minereu cu wolfram, minereu cu molibden, minereuri polimetalice şi auro-argentifere.

Totodată, Bihorul mai are ţiţei şi gaze naturale iar prospecţiunile pentru gaze de şist sunt o problemă de actualitate.

Mai putem aminti că zona Băiţa a fost secătuită, de sovietici, de sute de mii de tone de uraniu de calitate superioară.

Acum, un zăcământ evaluat la miliarde de euro se află la Budureasa, unde a fost localizat singurul zăcământ de brucit din Romania şi cel mai mare din Europa. Pregătirile pentru exploatarea brucitului au fost accelerate de fostul om politic, actualul om de afaceri Cozmin Guşă.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor