Bio-rezervatie de … moloz

De Cristian Horgoș
4Comentarii
Bio-rezervatie de … moloz
Garda de Mediu a somat SCT Felix să-şi mute molozul clădit lângă Rezervaţia „Lacul cu Nuferi”, unică în ţară.

Sesizaţi de Muzeul Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei naturale „Lacul cu Nuferi” din Băile 1 Mai, comisarii de mediu au descins ieri în zona fostului Ştrand Venus, alături de doi muzeografi naturalişti precum şi de localnicul care a reclamat situaţia şi la Primăria Sânmartin.

După constatare, Garda de Mediu Bihor a dispus Societăţii Comerciale Turism (SCT) Felix să îşi mute deşeurile şi să repare gardul distrus. „Este o cantitate mare de deşeuri inerte. E vorba despre dale care se găsesc pe pereţii bazinelor. S-a constatat că au fost depozitate neconform, la graniţa rezervaţiei. S-au remarcat şi 10 metri liniari de gard stricat. SCT Felix va trebui să ne comunice luarea măsurilor dispuse: să refacă gardul şi să mute deşeurile”, ne-a informat Garda de Mediu. Comisarii de mediu spun că măsurile au fost convenite de comun acord de către părţi: custodele rezervaţiei, reclamantul şi sancţionatul SCT Felix. Nu s-a stabilit încă aplicarea unei amenzi. Motivaţia care ne-a fost transmisă de la Garda de Mediu sună astfel: termenul legal pentru emiterea unei asemenea sancţiuni este de şase luni, conform legislaţiei.

SCT Felix va trebui să depoziteze molozul într-un loc special indicat de către Primăria Sânmartin.

„Sunt în litigiu cu SCT Felix și Primăria Sânmartin pentru terenul pe care au depozitat molozul rezultat din reamenajările turistice. Mie mi-e greu să cred că depozitarea grămezilor de moloz pe terenul meu e o coincidență. Mai degrabă o apreciez ca o demonstrație de atotputernicie. E trist însă că nu s-au gândit și la Rezervația Naturală. Efectiv, în unele locuri albia Peței au îngustat-o așa de tare încât poți să o sari cu piciorul. Unde să mai trăiască roșioara lui Racoviță și unde să mai înflorească nufărul termal?”, ne-a declarat Ioan Ciorbă. „Au pus pământ deasupra molozului înălțat pe alocuri cât gardul Ștrandului. Dacă justiția îmi redă dreptul de proprietate ce mă fac eu cu atâta moloz? Mi se pare normal să și-l mute unde li se dă voie”, ne-a mai spus locanicul din Băile 1 Mai.

Secretara SCT Felix nu a reușit să ne pună joi în contact cu cineva din conducere care să facă public punctul de vedere al societății. Însă Garda de Mediu ne-a informat că un reprezentant al SCT Felix a însoțit ieri comisarii care s-au deplasat în teren pentru a constata situația.

De asemenea, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, ne-a transmis că inspecția Gărzii de Mediu s-a efectuat în prezența custozilor Radu Huza și Vasile Danciu, muzeografi la Științele Naturii. 

Rămâne ca naturaliștii Muzeului Țării Crișurilor, custode a rezervației naturale de lângă Ștrandul Venus, să cerceteze în ce măsură a fost afectată flora și fauna „Lacului cu Nuferi” din Băile 1 Mai de depozitările masive de moloz. Și, bineînțeles, mai rămâne ca SCT Felix să se conformeze măsurilor dispuse de Garda de Mediu Bihor.

 

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor