Biro si conflictul de interese

Reactualizat la:
Biro si conflictul de interese
ANI apreciază că reprezentanta UDMR ar trebui cercetată pentru ilegalităţi la închirierea vilei „Roma Bar”.

Două culpe i se aduc viceprimarului Biro Rozalia, de Agenţia Naţională de Integritate(ANI) în contractul de închiriere al vilei de pe Republicii 59 către Fundaţia Parţium. Că ar fi în „conflict de interese” – ea fiind şi membră fondatoare a ONG-ului, şi că la momentul semnării contractului imobilul cunoscut în Oradea ca Roma Bar nu era în proprietatea Primăriei. Verificărea reprezentantei UDMR a început în vara aceasta, în iulie.

„Acel contract n-a fost niciodată semnat de fundaţie”, se disculpă viceprimarul susţinând, că prin lege, Primăria administrează proprietatea statului din Oradea.

Contract cu probleme

Într-un comunicat publicat vineri pe situl ANI, se arată că există „indicii temeinice cu privire la săvârșirea de către doamna Biro Rozalia-Ibolya a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 253 din Codul Penal al României, ca urmare a semnării, în calitate de viceprimar al Oradea, a unui contract de închiriere a unui imobil, încheiat între Primăria Municipiului Oradea şi Fundaţia Partium – Partium Alapitvany (în cadrul căreia doamna Biro deţine funcţia de Membru fondator)”.

„Doamna Biro Rozalia-Ibolya a semnat un contract de închiriere a unui imobil, încheiat între Primăria Municipiului Oradea şi Fundaţia Parţium – Partium Alapitvany, care nu se afla la acea dată în proprietatea Primăriei Municipiului Oradea”, este a doua neregulă constatată de ANI.

N-au predat clădirea

În apărarea sa, viceprimarul spune că, pe lângă că Fundaţia nu a semnat contractul. Se pare că starea deplorabilă în care se afla acesta a cauzat reticenţa în a-l prelua. „Nicio zi acea clădire nu a fost în folosinţa Fundaţiei şi nici până azi nu s-a semnat vreun proces verbal de predare primire”, argumentează Biro. În răspuns la a doua acuzaţie, viceprimarul susţine că, „prin legea 215/2001, a Administraţiei Publice Locale, noi(Primăria, n.r.) administrăm proprietatea statului”. „În aceste condiţii, eu nu ştiu să fiu în vreun conflict de interese, dar vom vedea”, comentează viceprimarul.

Recomandările Agenţiei sunt de sesizarea organelor judiciare competente dar şi anularea contractului, eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului.

Date de referinţă:

Biro Rozalia exercită în prezent al treilea mandat consecutiv de viceprimar al Oradiei.

Din 1 februarie 2003 este membru fondator al Fundaţiei Partium.

Pe 14 februarie 2006, Primăria Oradea, reprezentată de viceprimarul Biro Rozalia închie cu Fundaţia Partium reprezentată prin preşedintele său Lakatos Petru, contractul nr. 54116/14.02.2006 pentru închirierea imobilului din strada Republicii 59.

La data încheierii contractului de închiriere, conform datelor înscrise în evidenţele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, imobilul nu se afla în proprietatea Municipiului Oradea.

în 29.03.2007 imobilul a trecut în propreiatea oraşului prin HCL.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !