Bodea, speriat de petiţiile în maghiară

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
9Comentarii
Szabo Odon, Cristian Bodea
Szabo Odon, Cristian Bodea
Senatorul susţine că administraţia s-ar putea umple de maghiari, în urma legislaţiei UDMR-PSD.

După ce şi-a criticat la sânge propriul partid, acum senatorul PNL Cristian Bodea şi-a găsit adversar în UDMR. La pachet cu Guvernul Ponta, ce a adus UDMR la Guvernare. Bodea nu se sfieşte să afirme că UDMR „abuzează Statul Român”.

Pe senatorul PNL de Bihor îl deranjează două modificări legislative propuse de UDMR, ce ar favoriza comunicarea minoritarilor cu instituţiile statului, în limba maternă. „Politicienii maghiari din UDMR îşi bat joc şi de maghiari, pentru ca vor să spună că maghiarii din România nu au inteligenţa necesară să înveţe două limbi. De ce maghiarii din România au parte de tratament preferenţial? Vomită dacă vorbesc în limba română?! Până când vom tolera acest exces de discriminare pozitivă şi acest exces de smiorcăială din partea politicienilor UDMR, care ţin morţiş să îşi justifice existenţa?!”, s-a exprimat Cristian Bodea. Mai mult, parlamentarul PNL le transmite maghiarilor din România că „dacă nu vor să înveţe limba română, sunt liberi să se mute în Ungaria!”.

Îşi justifică tirada la adresa UDMR cu două proiecte de legi iniţiate de parlamentarii maghiari, inclusiv cei doi bihoreni, Cseke Attila şi Szabo Odon. Este vorba despre o completare la legea privind combaterea discriminării, ce stipulează următoarele: „Cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale cu domiciliul în unităţi administrativ-teritoriale în care aceştia au o pondere de peste 20%, se pot adresa, în scris şi oral, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, în limba lor maternă şi vor primi răspunsuri în aceste limbi”. De asemenea, o completare legislativă în domeniul activităţii de soluţionare a petiţiilor, ce dă dreptul minoritarilor să se adreseze oricăror instituţii publice, locale, centrale sau chiar regii de stat, în limba lor maternă: „În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, aceştia au dreptul de petiţionare în limba lor maternă şi dreptul de a primi răspuns în aceeaşi limbă”.

Interpretare personală

Mai ales din al doilea text, Bodea interpretează că maghiarii din România, domiciliaţi în localităţi şi/sau judeţe cu 20% pondere din populaţie, vor putea cere informații în maghiară inclusiv către instituţiile publice din judeţe unde nu există această pondere de peste 20%! Adică, Gyuri din Bihor ar putea cere informații către Protecţia Consumatorilor din Iaşi, dacă se află acolo, în limba maghiară. Iar Statul Român ar trebui să-i răspundă în maghiară. Aceasta este interpretarea parlamentarului PNL, secretar în comisia de petiţii din Camera Deputaţilor. De aceea, informează Bodea, comisia de petiţii a respins cele două propuneri legislative. Liberalul crede că, o dată devenite legislaţie, cele două texte vor deschide obligativitatea unui număr masiv de maghiari în administraţia publică locală şi centrală, necesari pentru a răspunde cererilor ce ar putea fi formulate în maghiară. „Va fi dat afară un român pentru a fi angajat un maghiar!”, previzionează, oarecum alarmist, politicianul de dreapta… Asemenea discursuri au condus, acum două săptămâni, la votul de extremă dreapta din Franţa şi Marea Britanie.

Acuză discurs şovin

Preşedintele UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon a reacţionat la cele afirmate de Bodea: „Nu degeaba nu este jurist, pentru că nu ştie să citească un proiect de lege. Textele legislative se referă foarte clar la acele UAT-uri unde ponderea minorităţilor este de peste 20%. Acest lucru este foarte clar. Poate că domnul Bodea are probleme cu testul Pisa, adică are probleme de înţelegere a textului. Pentru că mi se pare aberant”, spune Szabo, care arată că nu este vorba despre o extindere a drepturilor minoritarilor, ci doar de precizări legislative. Acelaşi lider UDMR Bihor: „Precizarea se referă la faptul că în 1992, la Strasbourg, în 5 noiembrie, a fost adoptată Carta europeană a limbilor regionale. A fost ratificată şi de România şi implemtată prin Lege 282 din 24 octombrie 2007. Această lege spune foarte clar care sunt drepturile pe care şi le-a asumat România. A fost votată inclusiv de către doamna Norica Nicolai, care a devenit europarlamentar PNL, deşi nici ea nu mai ştia dacă e liberală sau populară”. Szabo Odon susţine că era nevoie de aceste precizări pentru ca legislaţia să fie mai clară, iar „legile generale sunt aplicate în legile speciale. Nu e nicio noutate”.

Mai mult, deputatul UDMR anunţă că-l va reclama pe Cristian Bodea la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, deoarece le-a cerut cetăţenilor de etnie maghiară să plece din România, dacă nu învaţă româna. „După părerea mea, a scos această temă pentru că este jenant să se vorbească despre ce se întâmplă în PNL, unde în doar o săptămână şi-au schimbat preşedintele, candidatul la Preşedinţie şi ideologia. A scos o temă cu care încearcă să caute un val de simpatie. Este greşit căutată în zona şovin-naţionalistă. S-a văzut că în Bihor şi Oradea că PSD, care a chemat UDMR la guvernare, nu a pierdut voturi, în schimb a pierdut PNL Oradea, care a dat afară UDMR. Orădenii sunt mai civilizaţi decât domnul Bodea. După părerea mea, asemenea discursuri ne aruncă înapoi cu 25 de ani şi nici măcar de dragul unor voturi în plus sau în minus, asemenea discursuri nu ar trebui să existe. Este necivilizat şi demn de o reclamaţie la Consiliul Discriminării”, a conchis udemeristul.

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor